SHARE

На 27 септември един от създателите на „Терминал 3“ Александър Кръстев ще бъде водещ лектор на семинара „Силен старт с LinkedIn – ефективна комуникация за професионалисти“, на който Т3 е медиен партньор. Макар неведнъж да сме използвали тази социална мрежа, за да проверяваме факти за материалите в сайта, смятаме, че у нас тя все още се приема като сайт за намиране на работа. За да проверим дали е така, помолихме Александър да ни разкаже за 5-те най-често срещани заблуди за LinkedIn.

1. LinkedIn е сайт за обяви за работа 

Да, LinkedIn е място, което може да ви помогне да достигнете до мечтана работа или подходящ служител за конкретна позиция, но не, LinkedIn в никакъв случай не е сайт за обяви за работа. Най-голямата професионална мрежа в света има над 550 млн. активни потребители и е онлайн платформа, която съчетава в себе си свързващата сила на социалните мрежи (групите в LinkedIn), влиянието на престижен клуб с бизнес лидери (LinkedIn Influencers), образователните възможности на голям онлайн университет (LinkedIn Learning), огромните предимства на big data при търсенето на таланти (LinkedIn Jobs) и генерирането на продажби (Sales Navigator) плюс още много елементи, които могат да доведат до разширяване на бизнеса ви.

2. Достатъчно е да попълня профила си в LinkedIn и той започва да работи за мен

Ако е прието повечето социални медии да се използват предимно за забавление, то в LinkedIn също не е скучно, но се изискват малко повече усилия и стратегия за постигане на дългосрочен ефект. Мрежата може да ви помогне да се утвърдите като разпознаваем експерт в своята област, но това няма да стане с профил под формата на статично CV, пуснато в онлайн пространството.

За да работи LinkedIn ефективно за един потребител, то той трябва да полага поне минимални усилия да бъде забелязан. Това изисква и алгоритъмът на платформата – тук търсачката е основна за откриването на нови контакти, така че е добре профилът ви да съдържа максимален брой ключови думи, но и да бъде обновяван поне два или три пъти в седмицата през някоя от различните функционалности. Споделяне на важна информация чрез статуси на собствената стена и дискусии в тематични групи, коментиране под ъпдейти на други потребители, свързване с професионалисти от собствената или друга сфера (без да се злоупотребява, разбира се), допълване или актуализиране на някой от близо 30 елемента на личния профил и т.н. – всяка от тези стъпки изпраща сигнали до платформата, но и до вашите контакти. А когато сте активни в ученето и споделянето, шансът да не сте добри в професията си става все по-малък, нали така?

3. LinkedIn е само за HR-и

От старта си през 2003 г. професионалната мрежа има засилен фокус върху развитието на човешките ресурси и създаването на възможности за HR специалистите да откриват правилните хора за свободните работни позиции. Те обаче не са единствените, които могат да се възползват от платформата.

Силата на LinkedIn е в това, че всеки потребител може да изгради своята легенда, разширявайки чрез разнообразни като теми и формати истории собствения си професионален път. Снимки от вдъхновяващи кътчета в офиса заедно с колегите, видеа от важни събития, включване с експертни коментари в различни тематични групи, анализи на нови тенденции в своята бизнес сфера – всичко това са начини за потребителите да покажат своите познания и да затвърдят позицията си на експерти. Резултатите могат да са различни – нови клиенти, нови партньори, ново работно място… Но никога не трябва да се пропуска основното правило – не опитвай да бъдеш такъв, какъвто не си.

4. LinkedIn е само за собственици на бизнеси

Откакто работя, имам едно важно правило – приемай компанията, в която си, като свой собствен бизнес. Казано с други думи, приемам, че дори когато човек е служител, той трябва да бъде отговорен и да мисли като собственик на този бизнес.

Да, подобно отношение ще ви направи не само по-важни в очите на своите ръководители, но и желани служители за много други компании. А LinkedIn е правилното място да го покажете – можете да споделяте новини за компанията и дори да станете лидер на мнение, с когото много клиенти искат да работят (и понеже това изисква усилия, шансът конкурентите вече да са се отказали е доста голям). След това идва време за предоговаряне на заплатата и още по-добри условия. А в някакъв момент – и за собствен бизнес, който да започнете с летящ старт, защото през годините сте натрупали доверия и потенциални партньори.

5. LinkedIn е много скъпа за ползване платформа

Тази заблуда е донякъде вярна – рекламните формати в LinkedIn могат да бъдат между 10 и 100 пъти по-скъпи от тези във Facebook и Google. Ако искате обаче да ползвате платформата безплатно, то тя дава безброй възможности за това.

Съществуват редица начини да заобиколите част от ограниченията без да се налага да плащате за това. Започнете с простия въпрос “Какво искам да постигна с присъствието си тук?” и след като си отговорите, направете план за действие. Ако имате затруднения в решаването на някои проблеми, прочетете повече в специализирани блогове, попитайте в подходяща LinkedIn група или просто с три ключови думи в търсачката се свържете с експерт по дигитална комуникация.

За финал

На каквато и възраст да сте, никога не е късно да постигнете успех. И LinkedIn е точната платформа, която да ви помогне да го направите. Няма физически граници, няма и ограничения в помощта, която можете да потърсите и откриете, за да реализирате следващия си проект по възможно най-добрия начин. Има едно условие обаче – да бъдете постоянни и отдадени на това, което правите.

Още за еднодневния семинар „Силен старт с LinkedIn – ефективна комуникация за професионалисти“ можете да откриете тук, а при регистрация с промо код Terminal3 до 25 септември ще получите 10% отстъпка от цената.