SHARE

Знаете ли, че според данни на Евростат, публикувани в началото на тази година, българите харчат най-малко пари за дрехи в Европейския съюз?

Сигурно се сещате защо. Не сме много богати, нито процъфтяващи. Обаче има и една друга причина. Тя е, че не знаем как да пазаруваме. Не само дрехи. Като изключим баба ви, която винаги намира най-евтиното по пазарите, да познавате друг човек, особено ваш връстник, който да е в час с цените на доматите и качеството на дънките?

Не? Така и предположихме.

Българският пазар е магнит за некачествени стоки, защото никой не мисли в перспектива.

Ето още един пример с бабите ни, благодарение на които винтидж културата процъфтява. Оставете това, че навремето и кашкавалът е бил кашкавал, а дрехите са били от качествени материи. И до днес, ако разбирате от платове, можете да си купите тениска, която следващото лято пак да си носите, вместо да бършете пода с нея.

Да. Всички знаем как приключват старите дрехи в Източна Европа. Всички бършем прах с тях. 

Та, как става така, че баба ни има палто, което не е мръднало 40 години, а ние все нямаме какво да облечем?

Купувате глупости, хора. Дайте да се спре с това.

Добър начин е да пазарувате секънд хенд дрехи. Първо, че са проверени във времето, второ, те са по-евтини от новите дрехи, трето, опазвате околната среда, четвърто, пазаруването на дрехи втора ръка вече не e срамно и тъжно, както беше в онези моменти на прехода, когато изнемогвахме, и след който все още имаме лош вкус в устата. И пето – прецаквате цялата индустрия на скъпи марки, която промени дефиницята за робство дотолкова, че вече дори си плащаме, за да ни оковават.

Ето малко полезни сайтове – www.remixshop.com – най-големият български сайт за секънд хенд дрехи, в който можете освен да купувате, също и да продавате. Добре е да знаете, че в Remix цената на всеки продукт пада всеки ден с 5%, докато не стигне 60% от началната си цена. Така че там имате шанс да намерите нещо хем много добро, хем феноменално евтино. A www.planetaid.org може да използвате, ако искате да дарите дрехите си на световни организации или ако искате да бъдат рециклирани.  

Новите тарикати са тези, които намират най-качественото на добра цена. Бъдете от тях, но все пак гледайте поне бельото да си е ваше. Освен ако не сте много влюбени, де.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.