412 са доказаните случаи на коронавирус у нас

412 са доказаните случаи на коронавирус у нас

SHARE

На редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че случаите на заразени с коронавирус у нас вече са 412, излекувани са 20 човека.

„Новата област е Русе, където е приет мъж, прибрал се от Австрия, работил там в ски-курорт. В София са общо 21 за деня. Нов хоспитализирани са двама в „Св. Анна“. В Александровска болница са 19 души до 16 часа. В „Софиямед“ – един, в „Пирогов“ – трима, в МВР-болница – един и шестима амбулаторни. В Бургас са двама – мъже на 55 и 61 г., завърнали се от чужбина, единият е приет в болница. В Пловдив – двама – мъж на 65 г. в „Св. Георги“ и жена 76 г. в „Каспела“. Там от предишния ден има един военнослужещ, който е интубиран в тежко състояние. Добрич – двама – баща и дъщеря на 50 и 26 г., приети са в болница. В Стара Загора – мъж на 61 г., приет в болница, в Хасково – 55-годишен в болница, в Сливен – 51-годишен в болница, Кърджали – 26-годишен, който е подаден от РЗИ амбулаторен, в Перник – един до 16 часа – мъж на 60 г., който е на домашно лечение. Излекуваните са общо 20 с две отрицателни проби. Трима нови има за денонощието – мъже от Варна на 43, 38 и 32-годишна възраст“, каза ген. Мутафчийски.

Той заяви, че носенето на маска е задължително за болните. Първата и най-важната предпазна мярка е спазването на два метра дистанция между хората, подчерта още началникът на оперативния щаб.

По повод информации, че ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ) може да има положителен ефект срещу коронавируса ген. Мутафчийски заяви, че България е сред малкото страни, в които тя е задължителна: „Следете внимателно как се развива епидемията в Германия– в двете ѝ части – бившата ГДР бе на същия имунизационен режим като България. Има такива теории, дай Боже да е вярно“.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.