SHARE

Министерството на външните работи на РБългария изпрати на 31 януари 2019 г. до www.Eurochicago.com отговор на искането им за предоставяне на обществена информация по въпроси, свързани с броя на българите извън страната по държави, броя на дипломатическите представителства по света и на служителите в тях, броя на сътрудниците на бившата ДС, работещи в министерството и в дипломатическите мисии.

На въпроса за броя на българските граждани извън страната по държави очевидно са предоставени приблизителни закръглени данни. Предишното запитване, което медията изпрати до МВнР, бе през 2011 г. И тогава, и сега изглежда никой не може да каже колко точно са българските граждани по света. При това, разбира се, цитираното число от над 2 млн. и 417 хиляди не включва етническите българи от историческите ни общности, които нямат БГ гражданство. Може само да се заключи, че според данните на външно министерство българските емигранти по света са се увеличили за 7 години с 400 хиляди.

Ето последните данни, които МВнР предостави по държави:

Франция – 60-80 хиляди, Австралия – 10-15 хиляди, Нова Зеландия – 3-5 хилядиГермания – 416 хилядиТурция – 350 хиляди, САЩ – 300 хилядиГърция – 300 хиляди, Испания – 250 хилядиВеликобритания – 200 хиляди, Италия – 120 хиляди, Канада – 70 хиляди, Австрия – 35 хилядиМолдова – 31 хиляди, Кипър – 25 хиляди, Чехия – 25 хиляди, Южна Африка – 20 хилядиШвейцария – 12 хиляди, Норвегия – 7 хиляди, ОАЕ – 7 хиляди, Малта – 6 хиляди, Полша – 4 хилядиЙордания – хиляда, и пр.

Ако сравним новополучените данни с данните отпреди седем години, след предишното запитване до МВнР, ще видим, че през 2011 г. броят на българските граждани в Германия е бил само 74 869, а сега числото е над 400 хиляди и това е доста повече от САЩ, Гърция и Испания, съответно 300 хиляди, 300 хиляди и 250 хиляди. Което прави Германия първа по численост на живеещите там наши съграждани.

Данните за Великобритания например за 2011 г. са 100 хиляди български граждани, данните за Франция – 30 хиляди, данните за Турция – 500 хиляди. Т.е. българските граждани във Великобритания са се увеличили за 7 години със 100 хиляди, тези във Франция с 30-50 хиляди, а тези в Турция са намалели със 150 хиляди. Данните за САЩ, за Гърция и за Испания са същите, както сега.  Излиза, че за седем години няма никакви промени в броя на българските граждани в тези страни, което едва ли е така.

Общият брой на българските граждани по света според данните за 2011 г., изпратени ни в началото на 2012 г. от МВнР, е бил 2 018 792.

Ако съберем грубо приблизителните данни, изпратени ни по ЗДОИ сега, ще получим към два милиона и половина, или по-точно – над 2 млн. и 417 хиляди български граждани извън България за 2018 г.

Но колко точно са българските граждани по света, както преди, така и сега (и в изпратените за 2011 г. данни доста от числата също са закръглени), изглежда никой не може да каже. При това, разбира се, цитираното число от над 2 млн. и 417 хиляди не включва етническите българи от историческите ни общности, които нямат БГ гражданство. Може само да се заключи, че според данните на външно министерство българските емигранти по света са се увеличили за 7 години с 400 хиляди.

Тук е мястото да отбележим, че в писмото, което изпратихме до МВнР на 10 януари т.г., имаше и въпроси, зададени не по ЗДОИ, които бяха свързани с идеята да се направи преброяване на българските граждани извън България (за която бяхме писали преди това до Националния статистически институт, и цитат от отговора на НСИ се съдържаше в писмото до МВнР). На този въпрос от МВнР засега не са изпратили отговори.

Населението на България според някои източници вече е под 7 млн. Тези над 2 млн. и 417 хиляди български граждани в чужбина са една значителна част от тях, при това повечето са в активна и работоспособна възраст. И тази твърде значителна част наши съграждани с избирателни права нямат никакво институционално представителство в България, ако не броим 25-те служители в печално прославилата се Държавна агенция за българите в чужбина.

В същото време младите и активни хора, които все повече намаляват в България, продължават да гледат към емиграция. И в България се раждат все по-малко деца за разлика от децата на българските емигранти, които се раждат и растат зад граница. Всички тези фактори отдавна би трябвало да накарат българската политическа класа да се замисли за една политика към българската диаспора, която да се издигне на съвсем друго държавно ниво.

Около 700 са служителите на МВнР в задграничните представителства.

За последните две години служителите на бившата ДС във Външно са намалели с двама

За последните две години броят им във ведомството е намалял от 56 на 54 души. На читателите оставяме да изчислите при този темп на намаление след колко години в министерството няма да остане нито един ДС служител?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.