40 ден на антиправителствени протести

40 ден на антиправителствени протести

SHARE

В 40-ия ден на антиправителствени протести в София продължават блокадите на Орлов мост, на площад “Независимост” и пред ректората на Софийския университет.

Към 19 ч. пред МС все още има малко хора. Кръстовището е блокирано от палатковите лагери, разположени на бул. “Цар Освободител” и бул. “Дондуков”.

От т. нар. “Отровно трио” обявиха, че подготвят и национален протест. Велислав Минеков и Николай Хаджигенов казаха, че протестите ще продължат до оставките на кабинета и на главния прокурор:

“Подготовка за такава конституция има вече и в Беларус, която е част от пазарлъка срещу протестиращите. Докато не се случи това, което искаме, протестът ще продължи. Направихме структури на протеста в 36 града. Ще организираме мощен национален протест, естествено, пак в мирна форма”, заяви Минеков.

Сега има мека диктатура, която е незаконна. Допуснем ли Борисов да пише, това е иронично – “пише Конституция” – диктатурата ще стане законна. Ние предлагаме да въведе дистанционно гласуване. Елементарно е, прилага се повече от 50 години в целия свят, а именно с писма”, допълни Хаджигенов.

Двамата изнесоха информация и за корупционна схема в Столичната община. Хаджигенов обобщи:

“Това е най-драстичната далавера – 11,5 милиона,  приблизително, за месец ноември 2018 г. , в които не е валяло сняг, а са разходвани за снегопочистване”.

В 18 ч. пред Министерството на здравеопазването започна и Национален протест на медицинските сестри. Те разпънаха палатков лагер пред сградата на ведомството с искане за по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

По-рано днес протестиращи, организирани от гражданското движение “Боец”, блокираха за кратко преди обед главния вход на Министерството на правосъдието и обявиха, че ще блокират различни институции всеки ден до оставките на правителството и на главния прокурор.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.