39 са новите случаи на Covid-19 за изминалото денонощие

39 са новите случаи на Covid-19 за изминалото денонощие

SHARE

За изминалото денонощие у нас са доказани 39 случая на коронавирусна инфекция при изследвани 1912 проби. Увеличението е с 1,7%.

14 са в София, в област Пазарджик има 10 нови случая, в област Ямбол – 5, в област Видин – 3, в област Благоевград – 2, област Разград – 2, и в областите Велико Търново, Кюстендил и Ловеч  – по един.

От новоустановените пациенти 15 са настанени в болници. 9 са активните области, каза на редовния брифинг по темата проф. Венцислав Мутафчийски, който е ръководител на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19.

Сред медицинския персонал има два нови случая – лекар и медицинска сестра в София, общо 248 са здравните работници, при които е доказана коронавирусна инфекция, което са 11% от общия брой на случаите.

Общо регистрираните случаи на инфекцията до момента у нас са 2331, активните са 1484.

Оздравелите са 43 за денонощието, 727 са общо до момента –  31 процента.

Има четири смъртни случаи на пациенти с Covid-19 за денонощието. И четиримата са мъже – на 89 години в Благоевград, двама пациенти на 75 години в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. Средната възраст на починалите с 67,8 години.  Общият брой на починалите е 120 души  – 5,1 процента от общия брой на установените заразени.

В момента в болнични заведения са 287 души с Covid-19, като  31 са в интензивни отделения.

По отношение на оздравелите пациенти проф. Мутафчийски направи уточнение: „Ние продължаваме да обявяваме за излекувани случаи, които са след отрицателен PCR – може да си го позволи България заради малкия брой заразени и ние препоръчахме и на РЗИ-ата, и на Министерство на здравеопазването да бъдем сигурни заради това, че този вирус все още остава неизвестен. И все още не може да се твърди, че след определен период на време, дори  и с откриване на РНК на вируса ( нали такава е една от теориите)той не е заразен. Ние не го споделяме това. Все още няма сигурни данни, които да показват, че това е така. Напротив  – има описани данни за рехоспитализации, за реразвитие на болестта и то в период повече от 20 дни след първоначалното заразяване. Опираме се на тези данни и сме препоръчали да се работи на сигурно. На сигурно – за всички останали граждани“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.