SHARE

Публикуваме цялото разследване на L’Espresso със скандалните разкрития:

Тайна среща в Москва и сделка с руснаци за финансиране на Лигата. Схемата: голяма доставка на дизел с цел да се подпомогнат суверенистите да спечелят европейските избори.

Руски пари за италианските националисти на вицепремиера Матео Салвини, същият, който заяви публично, че не се интересува от парите на Владимир Путин, но го подкрепя заради политическата му линия. Сделката за финансиране на Лигата е осъществена през последните месеци в най-дълбока тайна. Срещи, пътувания, мейли и договорености за милиони. От едната страна е един от най-доверените хора на Салвини. От другата  – значими представители на режима на Путин. На масата на преговорите стои дизелово гориво  “EN 590 стандарт Udsl”. Не по-малко от три милиона евро в дизел, прехвърлени от руска компания към италианска фирма – сделка, благодарение на която Кремъл да успее да захрани касите на партията на Салвини в навечерието на предстоящите европейски избори през май.

Условното наклонение е задължително, тъй като към момента, в който пишем настоящата статия, нямаме информация дали сделката е завършена. Можем обаче със сигурност да посочим определени факти, които потвърждават тази международна схема, разиграна между Рим, Милано и Москва. И най-вече можем да сме сигурни какви са целите на операцията: да бъде подкрепена тайно партията на Салвини. Крайнодясната политическа сила, която расте най-бързо в Европа, способна съгласно проучванията да предизвика надигане на суверенистки движения в други държави на Стария континент.

Тази сделка, за която разказва “Еспресо” , ще бъде една от главите в Черната книга на Лигата“, която ще излезе от печат на 28 февруари в издателство “Латерца” . Книгата представлява мащабно журналистическо разследване за тъмната страна на партията на Матео Салвини.

Централна роля в случая играе бившият говорител на италианския вицепремиер Джанлука Савоини. ll consigliere” на Матео Салвини, както го представят руските медии, когато хвалят дейностите на неговата асоциация Ломбардия-Русия“ и позициите на Лигата относно санкциите, наложени от Европа на Русия. Без да има официална длъжност нито в партията, нито в правителството, Савоини е винаги в състава на делегациите при официални посещения на Салвини в Москва. Посредничи за създаването на съюза между Лигата и партията на Путин, Единна Русия.  Осъществил е десетки пътувания в Москва, Крим, Донбас и води от самото начало сделката за руското финансиране на Салвини.

Но нека подредим нещата. Да започнем от един адрес. Булевард Новински“ 31. На три спирки с метро от Червения площад се издига модерна сграда от стъкло и розов бетон. В далечината се вижда една от т.нар. седем сестри“, една от високите сгради, построени по времето на Сталин от политическите затворници, репресирани от сталинисткия режим. На партерния етаж в нашата модерна сграда има търговски център с магазини и ресторанти. На горните етажи са разположени офисите на някои международни гиганти като ExxonMobil, Repsol, Shell, Glencore, Samsung. На петия етаж е разположена една слабо позната фирма – “Цариград” . Поне така пише на стената върху табела от затъмнено стъкло на входа на сградата.

На кого е тази фирма? Това е едно от многото дружества на олигарха Константин Малофеев. Издателска къща с интернет страница и телевизия, която е отдадена на разпространението на религиозна информация, съчетана с пропагандирането на линията на консервативните политики на Кремъл. В същия офис са регистрирани още две дружества. Едното, Marshall Capital, инвестиционният фонд на олигарха. Другото, малко позната фирма за търговия с петрол – Avangard oil & gas. Тя понастоящем няма интернет страница. Изчезна от мрежата в дните, когато привършвахме това разследване. Не е налице друга форма на публично представяне на собствениците или активите й. Следите на Avangard водят обаче пряко до Савоини, емисаря на Салвини на руска земя. Няколко документа доказват, че бившият говорител на лидера на легистите е в преки контакти с генералния директор на “Авангард” Алексей Мустафинов. На 28 юли 2018 на Савоини е предложено сключването на сделка за продажбата на значително количество дизелово гориво. Впоследствие Avangard излиза от сцената, но схемата не е изоставена.

НАБОЖНИЯТ ОЛИГАРХ

Преди да разгледаме в детайли подготвената сделка, е необходимо да обърнем малко повече внимание на фигурата на Господин К, Константин Валериевич Малофеев.  Най-пряката връзка между него и Лигата на Салвини е Алексей Комов, негов близък приятел, който на  15 декември 2013 г. присъстваше на интронизирането на Салвини за водач на крайнодясната партия в Торино. Комов е представител в Русия на Световния конгрес на семействата, международна асоциация, която се бори с абортите и признаването на еднополовите бракове и работи с Малофеев в “Св. Василий Велики” , най-голямата руска фондация, поддържана с частни средства. Роден през 1974 г., московският олигарх Малофеев е финансист, започнал кариерата си като служител на няколко руски банки, а през 2005 г. създава Marshall Capital, който днес е един от най-големите инвестиционни фондове в Русия, с големи дялове в капитала на значими държавни дружества като Rostelecom. Московският финансист не е просто един от много руски новобогаташи. Той е един от най-близките на Путин хора, заподозрян от САЩ и ЕС, че е финансирал завладяването на Крим и войната в Донбас, поради което е включен в списъците със санкционирани лица на американските власти и Съвета на ЕС. Уличен е също, че е участвал във финансовите отношения между Кремъл и френския Национален фронт.


Както разкрива публикация на  Mediapart от 2015 г., руският милиардер е посредничил за предоставянето на заем от 9 милиона евро,  получен от партията на Марин льо Пен чрез банка, контролирана от режима в Москва – First Czech Russian Bank, както и за един друг заем от  2 милиона, предоставен от кипърското дружество Vernonsia Holdings. Минавайки през списъка на фирмите и фондациите на Малофеев, оставаме с впечатлението, че сме изправени пред глобална икономическа империя, някои от дружествата на която са регистрирани на Британските Виржински острови, на Сейшелите или в Кипър. Зони – данъчен рай, където капиталите са анонимни и могат да се прехвърлят изключително лесно. Но това не е нещо ново за олигарсите от неговия калибър и напълно съвпада с идеологията на Малофеев. Не са новост и връзките му със суверенисти от крайната десница в различни европейски държави. Малофеев се самоопределя като монархист и се надява на възстановяването на царизма в Москва. Кой е неговият фаворит за нов цар? Владимир Владимирович, разбира се. Никога не е целял да бъде избран. Беше изпратен да свърши работа като пратеник на Бога“, заявява пред британския ежедневник The Guardian Малофеев през 2017 г. И олигархът е предприел конкретни действия за реализирането на своя абсолютистки проект за реставрация на стария царски режим в Русия. Създал е и специално училище за тази цел – Висше училище Св. Василий“, което има за цел да стане престижно средище за формиране на новия елит на монархическа Русия, необходим като гръбначен стълб за неизбежното царистко бъдеще“ на страната. 

ФИЛОСОФЪТ НА ПУТИН

Малофеев знае, че за да реализира своя амбициозен политически проект, е необходимо да убеди не само елита у дома,  но преди всичко в чужбина. Защото в международен план целта на проекта е да бъде формиран един нов континент, нов геополитически блок, воден от Москва: Евразия. Една от структурите, създадена от милиардера, за да обслужва тази цел, е аналитичният център“ “Катехон” , интернет сайт на различни езици, който разпространява консерватизма на крайната суверенистка десница в цяла Европа. Сред сътрудниците на “Катехон” е например Марин льо Пен, лидер на френската крайна десница, отколешен съюзник на Салвини.

От Италия в  Катехон” пишат Александър Фиоре, син на Роберто Фиоре, исторически лидер на крайната италианска десница, както и няколко журналисти от Casa Pound, движение, което се самоопределя като “фашисти от третото хилядолетие“, създадено от Габриеле Адинолфи, и за кратък период съюзник на Лигата на Салвини в движението Суверенитет“. В интернет сайта на пропутинския монархизъм е сътрудничил също и Савоини. Който сътрудничи с “Катехон” , има ценни контакти. Александър Дугин, философът, когото Путин слуша внимателно, назначен в Италия за почетен председател на асоциацията “Пиемонт – Русия” , работи от известно време за изследователския център на Малофеев. Поддържа рубрика, озаглавена “Трансхуманизъм“. Налице са и други признаци за близките връзки на Дугин с милиардера. Основаното от Дугин Евразийско движение има същото седалище и адрес на управление като института “Катехон” , на ул. Тверская“ №7, едно от най-елегантните места в Москва. Съществуването на общи политически интереси между Малофеев и Дугин е сигурно. И двамата споделя антизападна визия за света, отричат хомосексуалността, поддържат ограничаването на абортите, необходимостта да се задържи Украйна под руски контрол и да се гарантира хегемонията на Путин над Европейския съюз. Дугин е учредител заедно с Пьотр Суслов на Центъра за геополитически изследвания.  Според разследване, публикувано на 6 февруари 2009 в Новая газета“ (вестникът, за който работеше Ана Политковская, убита за това, че осветли руските зверства в Чечня), Суслов е водещ персонаж в руските тайни служби. Ветеран, водил секретни операции в Афганистан, Мозамбик, Ангола, тясно свързан с върха на руската държава и активен в различни петролни схеми в Чечня.  Според публикацията в Новая газета“ през 2001 година Суслов е помогнал за създаването на евразийското движение на Дугин. Именно в този контекст следва да бъде поставен любимият философ на салвинистите. От Малофеев към кръговете на бившите руски шпиони,  обединени в името на традиционализма и подкрепата за режима на Путин. И, разбира се, в името на бизнес схемите с държавна опека. Наред с това към случая с дизеловата сделка с дружеството Avangard, което има своето седалище и адрес на управление в същия офис като Marshall Capital на Малофеев,  следва да бъде прибавена и още една схема, която води директно към руския държавен петролен гигант Rosneft, а от друга страна към италианското държавно Eni.

ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ

Дугин и Савоини се срещат често през последните месеци. В Италия и в Русия. Доказателство за това са снимки, с които L’Espresso разполага. Една от тези снимки отразява среща, състояла се в Рим на ул. “Бабуино” на 25 септември 2018. Приятелска среща и подготовка на визита на министъра на вътрешните работи и вицепремиер на италианското правителство Матео Салвини в Москва. Пътуване, което се реализира на 17 октомври 2018 г. в рамките на конференция, организирана от клона на Confindustria в Русия, ръководен от Ернесто Ферленги, историческа фигура за дейността на  Eni отвъд Урал.

За да разберем в детайли нещата, проследихме мисията на Салвини в Москва. Така открихме няколко несъответствия с официалната програма от тези дни. На 17 октомври 2018 г. министърът заминава от Рим с полет на Alitalia и пристига в Москва в 15,45 на летище “Шереметиево” , за да стигне в 17 ч. в хотел Lotte, където в този час е предвидена конференция, организирана от Confindustria. Въпреки че седи в първите редове, Савоини остава встрани по време на събитието. За сметка на това напред изпъква образът на Клаудио д‘Амико, стратегически съветник за външнополитическите въпроси на вицепремиера Салвини. Съвсем в реда на нещата, протоколът е зачетен. С изключение на една запетая.

След края на конференцията и усмихнатите селфита Салвини излиза през една странична врата на хотел Lotte. Не са налице никакви публични ангажименти в неговата програма. Въпреки това, по информация от негови близки сътрудници, вечерта не завършва така. След пресконференцията заместник-председателят на италианското правителство се среща в най-дълбока тайна с ключов персонаж в Кремъл: вицепремиера Димитрий Козак, отговарящ за енергийните въпроси, човек от най-близкото обкръжение на Путин. Срещата се провежда в офиса на Владимир Плигин, московски авдвокат, свързан с Козак, чиято кантора се намира на ул. “Сивцев Вражек“ №43.  Защо Салвини, най-активният в социалните мрежи италиански министър, винаги готов да сподели с последователите си всеки момент от публичния или личния си живот, не е отразил тази тет-а-тет среща със своя руски колега? На изпратеното от нас запитване до официалните му адреси, в това число в Сената, Салвини предпочете да не отговаря. Още по-любопитно е какво се случило по-късно в този сюжет.

ДИЗЕЛ ЗА ПРОДАН

На следващия ден бяхме свидетели на среща, която се състоя в хотел Metropol – бижу на архитектурата, разположено срещу Болшой театър. Савоини идва в хотела в 9,30 ч. Сяда заедно с още един италианец във величествената зала на ресторанта на хотела. След около половин час двамата стават и се присъединяват към четири други лица, които ги чакат във фоайето. Разполагат се на маса близо до бара на балкона. Успяхме да разпознаем един от събеседниците със сигурност: Юлия Андреевич Акунин, бизнесдама, близка до адвоката Плигин, домакин на срещата Салвини-Козак предната вечер. На масата са още един руски преводач, италиански адвокат и още едно лице. Компанията дискутира близо час, докато пие кафе. След обичайните встъпления Савоини възхвалява суверенизма на Салвини и приятелството с Путин и Русия, след което обяснява своята рецепта за новата геополитика за Италия: Нова Европа трябва да бъде близка до Русия. Не трябва повече да зависим от решенията на илюминатите в Брюксел или САЩ. Искаме да променим Европа с нашите съюзници, като Ханц-Кристиан Страхе в Австрия, “Алтернатива за Германия” , г-жа Льо Пен във Франция, Орбан в Унгария, шведските демократи“.

След това предоставя думата на архитектите на сделката, които очертават подробностите по схемата в останалото време. Какви са те? Същият въпрос, обсъждан през юли от Савоини и генералния директор на Avangard: доставката на гориво от Русия. Този път обаче не става въпрос за познатата ни компания Avangard. Дизелът ще бъде продаден от една държавна руска компания – Rosneft. Горивото ще бъде закупено от италианската държавна компания Eni. Договорят се големи количества. Руснаците предлагат 3 милиона тона дизел за период от 6 месеца или година. Италианският адвокат отговаря, че няма проблем. Потвърждава, че Eni има възможност да купи още по-големи количества, ако такива могат да бъдат доставени. Дизелът трябва да бъде продаден от руската компания с намаление от 4% спрямо цената по Platts, основна референция за сектора. По предложение на руснаците събеседниците се договарят за по-голямо намаление от 6%, при условие че разликата от 2% ще бъде дадена на руснаците.

“Това е гаранция, те вземат обаче 400… по дяволите, но е гаранция“, казва Савоини на италианците.

Операцията има сложна конструкция. Eni няма да плаща директно на Rosneft,  парите ще минат през европейска банка, която не е уточнена, и през руско дружество, което трябва да се уточни. Детайли. Какъв е интересът на Савоини в цялата тази история обяснява половин час по-късно италианският адвокат на своя руска събеседничка: Планът на нашите политически момчета е простичък. Отстъпката от 4% са 250 хил. на месец за една година. Така могат да направят една кампания“. И още: Това е политически въпрос, искаме да финансираме предизборната кампания, това е положително за двете страни“. Накратко, благодарение на тази схема с руснаците Лигата ще получи поне 250 хил. евро всеки месец в продължение на година, общо 3 милиона, които ще използва за кампанията за европейските избори. Както пояснява самият Савоини, той е говорил вчера с Александър, според когото аз съм необходимата връзка както от италианска политическа страна, така и от тяхна страна“. Александър като Александър Дугин, любимия философ на Путин, с когото Савоини със сигурност се е срещал по същото време, както показва снимка, публикувана от La Stampa.

Срещата, на която станахме свидетели в хотел Metropol, завърши с обобщение на въпросите, които остава да бъдат решени – видът дизелово гориво, към което може да се добави и самолетно гориво; мястото на доставката с възможни локации Ротердам или Новоросийск; парите, които трябва да бъдат дадени на руснаците за отстъпка, по-голяма от 4%; банката, която да се използва, като руснаците предлагат  Banca Intesa, а италианците приемат и потвърждават, че вече имат в Съвета на директорите едно наше момче…казва се Машети“. Като Андреа Машети, член на Лигата, включен в състава на Съвета на директорите на руския клон на банката.

Датата е 18 октомври 2018. Към момента на завършването на това журналистическо разследване не знаем как е продължила и завършила схемата, дали постигнатата договореност е реализирана. Ако това, което успяхме да чуем, е реализирано обаче, сме изправени пред изключителен парадокс: националистическа партия – Лигата на Салвини, финансира своята предстояща предизборна кампания за европейските избори с парите на руска държавна фирма.

Да обобщим – става дума за основната сила в управлението на Италия, която сочи Европейския съюз за враг номер 1 и която е подкрепена от Путин. Всичко това е уговорено в Москва от един човек – Джанлука Савоини, който няма никакво официално качество, в което може да се занимава с търговия с петрол или с финансирането на Лигата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.