SHARE

Българският фонд за жените организира днес по повод Международния ден за борба с насилието над жени протест от 18:00 часа на пл. “Орлов мост”. Публикуваме позицията на организацията.   

28 мъртви жени*, убити от своите бивши или настоящи съпрузи/партньори или от техен близък. 3 мъртви деца, убити от своите бащи. Само от началото на 2018 година. На всеки 2 седмици една българка е убивана. България е ГРОБИЩЕ ЗА ЖЕНИ.

България отхвърли Истанбулската конвенция и се наредихме по начин на мислене до Русия и Азербайджан. Българските политици и Конституционният съд се вслушаха в гласа на фалшивите новини, в истерията, създадена от „ловците на джендъри“.

28 убити жени и 3 деца. И нито дума от ГЕРБ, от БСП и Корнелия Нинова, от “Обединените патриоти”, от БПЦ, от религиозно-фундаменталистките организации, които милееха за българската нация, за българските жени и деца, застрашени от „джендъра“. Милееха за „традиционните ценности“ и „традиционното българско семейство“, в което да си жена е смъртоносна опасност.

Почти цяла година по-късно депутати внасят предложения за промени в НК и криминализиране на домашното насилие. И отново – нито дума за превенция. Нито дума за полово базирано насилие. Нито един разкрит кризисен център за помощ на жертвите на насилие. Нито една национална кампания срещу насилието. НИЩО. Само едни 28 мъртви жени, които трябда да лежат на съвестта на цялото ни общество.

Ако ви омръзна всяка седмица да четете новини за пребити и убити жени, ако сте жертва на насилие, ако сте приятели или роднини на жени, които и в момента са жертви или вече не са сред нас, ако сте просто нормални хора, на които им ПИСНА от политическо бездействие, безочие, наглост и фалшиви новини, ще дойдете на протест. Ще дойдете, за да поискаме адекватни мерки и законодателство. Ще дойдете, за да покажете нулевата си толерантност към насилието над жени. Или няма да дойдете и ще си продължаваме така!

26 ноември 2018 г. | 18:00 часа | пл. “Орлов мост”
Протестът се организира по повод 25 ноември, Международен ден за борба с насилието над жени

Искания на протеста

*Статистиката е по данни, събирани от медиите. Българската държава не събира никакви данни и не прави официална статистика за насилието над жени у нас. Всички 28 жертви (за периода 01.01.2018 – 12.11.2018) можете да видите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.