21 ден на антиправителствени протести

21 ден на антиправителствени протести

SHARE

Продължават протестните прояви в столицата. Спряно е движението на кръстовището на булевардите “Дондуков” и “Цар Освободител”. Част от  участниците в антиправителствената демонстрация се отправиха на шествие в посока Софийския университет “Свети Климент Охридски” и Орлов мост.

В 19 часа днес е предвиден общонационален митинг-протест с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

След митинга организаторите обявиха, че ще опънат палатки пред Министерския съвет, където  планират да останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор.

В центъра на столицата часове наред остават затворени кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост. Преминаващите през тях линии на градският транспорт са пренасочени.

Отделна акция на инициативата “Правосъдие за всеки” е насрочена за след 19:30 пред Съдебната палата. Тя е под наслов “Свободата няма нужда от каскет” и с нея се отбелязват една година на демонстрации срещу избора и работата на сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Малко след 12:00 часа протестиращи блокираха за кратко кръстовището на булевардите “България” и “Иван Е. Гешов”, след което го освободиха и се насочиха към НДК в посока ул. „Фритьоф Нансен” и продължиха към “триъгълника на властта”.

Част от сформираното шествие на протестиращи се насочи към “Петте кьошета”, където също имаше блокада на кръстовището.

Протестиращи преминаха и покрай Съдебната палата с възгласи “Гешев е позор” и “Оставка”, след което се насочиха към “триъгълник на властта”, където блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и “Дондуков”, заставяйки под прозорците на Министерски съвет.

След това протестиращите се отправиха на шествие към “Орлов мост”, като по пътя блокираха за кратко кръстовището на бул. “Цар Освободител” с ул. “Г. С. Раковски” при руската църква.

Спирайки за кратко и пред Народното събрание, протестиращите след това достигнаха до кръстовището пред Софийския Университет, което също беше блокирано, преди да блокират и кръстовището на “Орлов мост”.

Протестиращи започнаха да се събират още около десет часа сутринта пред сградата на президентството в центъра на София.

Въпреки че организаторите на днешния протест призоваха в социалните мрежи хората да започнат да се събират на обичайното място около фонтана пред президентството, още от сутринта до момента няколко десетки демонстранти са се събрали тук. Какво казаха те:

“Аз се надявам да дойдат. Днешният ден беше обявен да бъде като протестен”.

“От 10 часа сме тук. Хора ще се съберат и хора ще има всеки ден докато не станем свидетели на промяната, на алтернативата, на младите, които носят много по различен светоглед от това, което е установило статуквото, защото с всеки изминал ден все повече се ограничава свободата на хората. Защото в момента няма демокрация”.

Това казаха някои от демонстрантите. Иначе, както казах, организаторите от така нареченото “Отровно трио” обявиха намерението си, протестът да продължи до полунощ на 1-ви август.

Във видео, разпространено в личния профил на премиера, Бойко Борисов заяви, че протестът е форма на демокрация, но не е съгласен със затварянето и блокирането на кръстовища. “Никой не им пречи пред Министерски съвет, но да затварят кръстовища… И другите граждани имат права”, каза премиерът.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.