202 диагностицирани с коронавирус у нас

202 диагностицирани с коронавирус у нас

SHARE

Регистрираните случаи на коронавирусна инфекция у нас до момента са 202, след като в последните часове има още един установен случай на заболял с коронавирус от снощи. Пациентът е от София, състоянието му не е тежко.

Ръководителят на Националния оперативен щаб за борбата с Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски съобщи на редовния си брифинг:“Следим общия брой случаи, като трендът е към покачване. Рано е да се правят изводи“.

Проф. Мутафчийски посочи, че продължават да постъпват дарения, като голяма част от тестовете за установяване на коронавирус са закупени със средства от дарители. Не е направена обществена поръчка за 1 милион теста, тъй като засега няма сигурност за прецизността им, за да се направи такава голяма поръчка: „Видях публикации за това, че във Военномедицинска академия е направена обществена поръчка за един милион лева. Не сме закупили нищо и мисля, че вече съм го споменавал  – когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава могат да бъдат купени и това не може да стане за два дни. Както Ви казах (досега) 500 теста само са купени със средства на държавата, а около 6 500 са от дарители….Не сме похарчили никакви пари от бюджета на ВМА за тестове, а с тези пари и дарения, които идват, може и да не се наложи да използваме тази обществена поръчка, която все още не е завършена като процедура…Също така не съм купил 30 000 бързи теста, защото сам се убедих, че още не са надеждни. Ако се появят като надеждни – да, ще ги използваме. Търсенията са точно в тази насока. Вчера пристигна късно вечерта дарението от Обединена българска банка  – 200 хил. лева, „Райфайзенбанк“ дари по 50 хил. на трите болници, които са за първи удар и непрекъснато продължават даренията към Министерство на здравеопазването или конкретно към самите болници. Няма да спестявам тази информация, защото тя наистина е достойна за вашето внимание“, подчерта проф. Мутафчийски.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.