SHARE

Най-малко 19 души са загинали при взрив и стрелба в колеж в град Керч в източната част на Крим. Това съобщават руски издания, като цитират местни медии. Поне 41 души са хоспитализирани, шестима са в тежко състояние.

Руската национална гвардия “Росгвардия” определи случилото се като “терористичен акт” (по-късно следствието преквалифицира деянието като “убийство на двама или повече души”). Премиерът на Крим Сергей Аксьонов съобщи, че заподозреният е студент, който се е самоубил след експлозията. Тялото му е намерено в сградата на колежа.

Следствието потвърди, че става дума за студент в колежа – Владислав Росляков, приет през 2015 г. Също по неофициални данни той е получил разрешително за притежание на оръжие на 8 септември. В същото съобщение се казва, че повечето загинали, изглежда, са починали от огнестрелни рани.

Множество издания говорят и за стрелба в района, като се позовават на очевидци. Следствието не потвърждава тази информация, но директорът на колежа Олга Гребенникова каза пред местни медии, цитирана от “Ройтерс”, че въоръжени мъже са влезли в сградата и са започнали да стрелят по намиращите се вътре. По думите ѝ сред жертвите са както ученици, така и служители.

“Влезли са пет или десет минути, след като тръгнах… Отлетели са всички стъкла. Взривили една зала, стреляли, след това хвърлили взривни пакети, след това стреляли с автомати, после – не зная с какво – стреляли на втория етаж, отваряли стаите и убивали всеки, когото можели да намерят.”

Източник на РБК в правоохранителните органи каза по-рано, че ученик в колежа е заподозрян за взрива. “От показания на учениците става ясно, че един от тях малко преди взрива е оставил в столовата раница, също така ученици разказват, че са чували от младия човек, че прави опити с взривни вещества.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.