SHARE

Празниците почти дойдоха, което означава, че излизаме в почивка. И въпреки празничния хаос отсъствието от работа означава шанс за презареждане и пренареждане на приоритетите.

Важно е обаче да не пропилеете тази възможност, казват от Independent. Откъдето ни издават тайните как успешните професионалисти прекарват почивката си.

Ето 15 неща, които успешните хора правят по време на ваканцията.

1. Те имат план.

Успелите планират почивката си предварително, защото осъзнават, че това е рядка възможност да се насладят на заслужена почивка. Дори и планът да е просто да не правят нищо, те все пак имат разни дейности в главата си – например посещение на семейство или приятели.

2. Те разпределят времето си. 

Не разваляйте почивката с преработване. Ако трябва да свършите определено количество работа, съществуват начини да го направите, без да повлечете със себе си и останалото си свободно време. Определете си период по време на деня или почивката, в който да се заемете със задачите, съветват специалисти.

3. Те утвърждават личното си пространство.

Успешните професионалисти дават да се разбере как и кога е възможно да се контактува с тях, така че наистина да могат да се презаредят. Да определите ден и час в календара означава да свършите много и по ефективен начин. Така че защо не включите автоматичния отговор на мейла си например?

4. Те се организират, преди да тръгнат. 

Може би е трудно да си отпочинеш, ако си оставил работното си място и работата си в хаос. Да се погрижите добре за реда на нещата овладява потенциалните бедствени нива на хаоса, които може да заварите при завръщането си.

5. Те си назначават заместник. 

Може би нямате възможност да предадете проекта си на заместник, но мъдрите професионалисти поне си подсигуряват някой, който да може да им звънне в спешен случай.

6. Те поставят граници. Понякога просто ще трябва да казвате “не”.

Според характера на работата ви и позицията ви понякога ще се налага да отказвате дипломатично, когато ви се сервират неща, които може да изчакат. Ако това е било предизвикателство за вас в миналото, ето още една възможност да се преборите и да се почувствате като господар на живота си в работата.

7. Те се отпускат. 

Успешните хора оставят настрана телефона или лаптопа. Това ще ви помогне да се чувствате по-отпочинали и щастливи.

8. Те посещават семейството си и приятелите си. У дома е най-хубаво на празниците.

Може би имате и други почивки, но тогава близките ви вероятно работят или нямат възможност да дойдат за семейно събиране. Празниците са момент, в който може да се съберете с цялото си семейство или да видите приятелите си, тъй като вероятно и те имат доста свободно време.

9. Те си позволяват глътка въздух

В края на краищата почивките означават… ами, почивка. Не се пренатоварвайте. Ако прекалите с мероприятията по време на ваканцията, може би ще се почувствате напрегнати, което обезсмисля ситуацията.

10. Те планират малки пътешествия

Далечните ваканции са невероятно и обогатяващо изживяване, но пътуването по празниците може да бъде и изтощително. Успешните хора осъзнават, че малките пътувания наблизо могат да бъдат точно толкова забавни по време на отпуската.

11. Те спортуват

Не си търсете оправдания. Шансовете в полза на сладките неща и обилното хранене надделяват, така че е по-важно от всякога да поддържате форма. За да изживеете момента на 100%, не изоставяйте спортните си навици.

12. Те се посвещават на това, което обичат

Намерете време за хобито си – независимо дали музика, спорт, изкуство, литература или друго. Това ще отвори светогледа ви и ще заздрави погледа ви над света и живота. Освен това ще ви направи по-интересна личност както в работата, така и извън нея.

13. Те се наслаждават на природата

Почивката е невероятен шанс да бъдете сред природата и да поемате с широко отворени очи, дробове и сърце природната красота.

14. Те наистина, ама наистина спират да работят

Мадона прави йога в свободното си време

Каквото и да правите – не губете времето си с работа. Може да наваксате в офиса в краткосрочен план, но рискувате прегаряне и жертвате собствения си вътрешен мир. Балансът мижду работата и личния живот може да изглежда труден, но всъщност той е в основата на успеха.

15. Те доброволстват

Празниците са чудесен момент да помогнете на онези, които имат нужда – особено по това време на годината, когато подкрепата и чувството за принадлежност играят огромна роля. Освен това, ставайки доброволец, вие допринасяте за това да се чувствате по-щастливи и здрави.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.