140 новозаразени, премиерът Борисов поиска болниците да се “презапасят с маски, облекла...

140 новозаразени, премиерът Борисов поиска болниците да се “презапасят с маски, облекла и очила”

SHARE

140 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие. Направени са 4 525 PCR теста.

Най-много заразени са установени в областите Смолян – 60 и София град – 21. Четирима пациенти с коронавирус са починали вчера. 74 са оздравелите.

Общият брой на регистрираните с коронавирус досега у нас е 4 831 души.

Пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че около 4-5 % от заболелите имат нужда от болнично лечение.

Междувременно премиерът Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб и здравния министър Кирил Ананиев. Борисов е разпоредил на министър Ананиев да разговаря допълнително с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране. “Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно”, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. “Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине”, е посочил министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.