SHARE

Единадесет души бяха убити в синагога по време на антисемитски терористичен акт в Скуиръл Хил, Питсбърг, САЩ, тази събота.

Заподозряният извършител Робърт Боуърс, 46 г., жител на Питсбърг, е задържан от властите и изпратен в болница, от която съобщават, че състоянието му е стабилно. Щатската медия KDJA съобщи, че въпросният мъж е скандирал “Всички евреи трябва да умрат”.

Федералните прокурори вече повдигнаха 29 обвинения на Боуърс – от 11 за умишлено убийство до възпрепятстване на религиозен обред и тежка телесна повреда върху полицай. ФБР разглежда случая като федерално престъпление на омразата (hate crime)

Снимка: BBC

Доналд Тръмп определи престрелката като “извратен акт на масово убийство” и осъди всички форми на антисемитизъм.

Пенсилванският губернатор Том Улф обаче бе критичен към президента и Републиканската партия. “Отдавна казваме. Опасни оръжия излагат на опасност гражданите ни. И след тази трагедия трябва да се обединим и вземем мерки, за да предотвратим тези трагедии в бъдеще. Не може да приемем това насилие за нормално.”

След случая в синагогата се събраха множество граждани да изразят подкрепа към пострадалите и техните близки. Чък Даймънд, бивш равин в синагогата, също е там.

“Имаме късмет – казва той. – Това е станало в началото на службата, а повечето евреи закъсняват.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.