SHARE

От Върна Ю и Лили Куо от Хонконг, “Гардиън”

Приблизително 1,7 милиона души в Хонконг – една четвърт от населението – нарушиха полицейските заповеди и въпреки тях проведоха мирен поход след митинг в центъра на града. Това се случва след два месеца на постоянни протести и все по-жестоки сблъсъци, които предизвикаха сериозни предупреждения от страна на Пекин и не успяха да предизвикат отстъпки от страна на управата на града. Огромно множество изпълни парк “Виктория” в неделя следобед и се разля по близките улици, принуждавайки полицията да блокира движението в района. Проливен дъжд заля за час митинга, превръщайки парка в море от чадъри. В това време протестиращите тръгнаха към сърцето на бизнес района на Хонконг, като заградиха правителствените сгради.

Полицията не одобри плана за неделния марш, представен от групата на Гражданския фронт за човешки права, и даде разрешение само за митинг в парка. Онези, които не се подчиниха на забраната, рискуват да бъдат обвинени в незаконно събрание, за което могат да бъдат осъдени на до пет години затвор.

„Застанете зад Хонконг! Борете се за свобода!“, скандираха протестиращите на митинга.

През целия следобед улиците около парк “Виктория” бяха толкова претъпкани, че походът често спираше. Някои протестиращи тръгнаха по магистрала близо до парка, тъй като множеството по улиците не можеше да се движи.

Протестиращите скандираха, докато чакаха да продължат напред: „Хора на Хонконг, давайте! Възстановете Хонконг, революция на нашата ера!”

Според наблюдателите неделният митинг, най-големият за седмици, е тест за динамиката на движението и обществената подкрепа, тъй като напрежението между полицията и протестиращите ескалира.

„Въпреки лошото време, въпреки заплахите на Народоосвободителната армия и водните оръдия хората от Хонконг никога не отстъпват“, казва 21-годишният студент Вонг. Той не очаква това да е последният голям марш. “Щом правителството не реагира, ще има само по-мащабни протести.”

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в неделя, че иска кризата да бъде разрешена мирно и без всякакви твърди репресии. „Бих искал да видя Хонконг да се справи по много хуманитарен начин… Надявам се [китайският] президент Си да може да го направи… той със сигурност има способността, мога да ви го кажа. Смятам, че би било много трудно да се справят, ако извършват насилие, искам да кажа, ако това е следващ “Тянанмън“, каза Тръмп пред репортери в Ню Джърси. „Смятам, че ще е много трудно, ако има насилие.“

Организаторите на митинга изчислиха, че на него са били 1,7 милиона души и заявиха, че много повече не са успели да стигнат дотам.

Влаковете до метростанциите в близост до парка бяха спирани периодично през целия ден поради огромния брой хора. Множеството беше смесица от млади протестиращи, семейства и възрастни жители. Родителите вървяха редом с малки деца.

В свое изявление късно в неделя властта осъди протестиращите и ги обвини в парализиране на трафика в района.

Докато протестиращите минаха покрай полицейския щаб, те скандираха „Върнете окото!“, като реферираха към скорошен инцидент, при който окото на млада жена бе тежко ранено по време на протестите. И правителството, и полицията бяха обградени от гигантски барикади, пълни с вода.

В ранната вечер редица протестиращи игнорираха съветите на организаторите да започнат да се разотиват и продължиха до Офиса за връзка с китайското правителство, където предишни протести завършиха с жестоки сблъсъци. Десетки служители на полицията, въоръжени с щитове и пушки, патрулираха в района.

Хонконг на фронтовата линия в глобална битка за свобода

Организаторите настояват правителството на Хонконг да спре да използва полицейските сили, за да потуши протестите и да отговори на петте им политически искания, сред които са и пълното оттегляне на вече прекратения законопроект за екстрадиция, съгласно който хората могат да бъдат изпратени в Китай на съд, създаването на независим орган за разследване на полицейското насилие и всеобщо избирателно право (свободни избори за управлението в Хонконг).

В среднощно изявление правителството заяви, че макар протестите да са мирни, те причиняват неудобство на общността и че е „най-важно“ да се възстанови социалният ред, както и че „правителството ще започне искрен диалог с обществеността, ще поправи социалните разриви и ще възстанови социалната хармония, когато всичко се успокои“.

Гражданският фронт за правата на човека призова за мирно, рационално шествие без насилие, а онлайн публикациите призоваха за „самодисциплина и спокойствие“ след 10 седмици интензивни протести, много от които завършиха с жестоки сблъсъци, в които полицията все по-често използваше сълзотворен газ и гумени куршуми за разпръскване на множеството.

„Китай превзема Хонконг. В нашето общество няма справедливост и то няма бъдеще. Ние правим последен опит да направим нещо на фона на нашето униние“, казва Карол Луи, 30-годишна учителка. “Хонконг така или иначе умира, така че ние просто се борим до последния си дъх.”

Хонконг имаше първата събота без сълзотворен газ от седмици. Маршовете тази събота и неделя отбелязаха 11-ия уикенд на протестите в Хонконг.

Напрежението достигна ново ниво през изминалата седмица. След жестоки сблъсъци с полицията протестиращите окупираха летището в Хонконг. Държавните медии публикуваха видеоклипове, показващи бронирани китайски войскови машини, които се предполага, че се движат към Шенжен, който на югоизток граничи с Хонконг. Китайски официални представители също направиха серия от заплашителни изявления за протестиращите в Хонконг, като едно от тях твърди, че в града се появява „тероризъм“, след като полетите са били отменени.

Въпреки призива за мир в неделя някои протестиращи предупредиха, че протестите могат да станат отново бурни, ако правителството продължи да игнорира исканията им.

“Ескалациятя с насилие е крайна мярка… но ако е ефективна, ще продължим, защото трябва да опитаме всички средства, за да привлечем вниманието към нашата кауза”, казва 25-годишен инженер, носещ пълна защитна екипировка.

Заглавието е на “Терминал 3”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.