1000 теста за коронавирус ще направят в МВР болница

1000 теста за коронавирус ще направят в МВР болница

SHARE

Вече e организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел за разпространението на Covid-19 у нас. Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешният министър, защото те са полицаи – на КПП-тата, “Гранична полиция”, от летищата обясни ръководителят на оперативния щаб проф. Мутафчийски.

„Там се търси, ако някой го е изкарал заболяването и не знае за това, а не търсим новозаболял. Тези тестове нямат това свойство – да търсят новозаболял” добави той.

Според проф.  Тодор Кантарджиев, който също е част от Националния щаб за борба с Covid-19, според данните към момента пикът на болестта може да се очаква около Великденските празници. В интервю за Нова телевизия експертът коментира:

„Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – около и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“. По думите му хората в момента хората трябва да излизат само за храна и лекарства.

„Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, каза Кантарджиев.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.