SHARE

С каквото се заемат успели млади мъже, то просперира. Производството на цигари се е свило с рекордните 35,8% през декември 2017 г. След съкращенията във фабриката на “Булгартабак” се заговори за евентуално закриване на благоевградската фабрика. В материала на “Медиапул” се припомня, че “Булгартабак” продаде своите марки на концерна БАТ в сделка за 100 милиона евро.

Европа е изправена пред нарастващ риск от военен сблъсък с Русия, се казва в годишния Мюнхенски доклад за сигурността. Докладът определя конфликта в Украйна като пречка за деескалация между Русия и Запада, като решението на САЩ да доставя нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение. За държавите от Източна Европа се казва, че изпитват затруднения, поставени между ЕС, НАТО и Русия. Повече може да прочетете тук. 

Волен Сидеров не е отразил търговско дружество в декларацията за имущественото си състояние. Това става ясно от сигнал до антикорупционната комисия, внесен срещу Сидеров от неправителствената организация “Антикорупционен фонд”. Още от “Дневник”.

Преместването на делата за корупция от Софийския градски съд в специализирания не е противоконституционно. Това стана ясно, след като мнозинството от Висшия съдебен съвет (ВСС) не подкрепи искането на Върховния касационен съд (ВКС) и на Висшия адвокатски съвет за обявяването на противоконституционност. Повече вижте тук. 

И този четвъртък граждани ще протестират за пореден път срещу приетото в края на миналата година решение на Министерския съвет за спорни промени в плана за Национален парк “Пирин”, които отварят възможност за мащабно строителство в планината, както и срещу корупцията по високите етажи на властта. Протестът в София започва в 18.30 ч. пред Министерския съвет. Този път участниците в събитието ще посрещнат бегачи, които вече седмица щафетно пробягват 440 км от Свиленград до столицата заради опазването на Пирин, цитираме “Дневник”, от които може да научите повече по темата.

Германският евродепутат Ска Келер подкрепи протестите и каза, че Европа застава на страната на недоволните от решението за Пирин. Повече по темата от “Медиапул”. 

Екипировката на полицаите не предпазва от вода и студ, посочва анализ на най-големия полицейски синдикат. Полицаите са казали, че  изпитват болка от ползването на предоставените им от МВР обувки, а 80% твърдят, че кубинките пропускат вода. През зимата 60% от служителите на вътрешното ведомство казват, че краката им измръзват, а още по-голяма част заявяват, че обувките се късат още в първата година. Интересно, имайки предвид, че България харчи най-голям процент от БВП за сигурност.

Шефът на Комисията по хазарта е сменен, като не са ясни причините за рокадата на финансовия министър. Владислав Горанов е сменил Огнемир Митев, а новият шеф е Мария Филипова. Вижте повече тук. 

Пореден ден на спад в стоковата борса. Повече четете тук. 

Американският президент Джордж Буш заяви, че е “кристално ясно, че Русия се е намесила в изборите в САЩ”. Вижте повече тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.