SHARE

Свободата е основната тема днес. Тази на медиите, на словото, на протестирането и на облеклото. Свободата е и една от основните теми в творчеството на родилия се днес преди 150 години Пенчо Славейков; свободата на отделния индивид, неговите избори и стремежът му към самоусъвършенстване. Днес държавата ни „почете“ тази свобода…

В Пазарджик е забранено носенето на бурки на обществени места

Общинските съветници от Пазарджик приеха забрана за носене на бурки на обществени места. Единствено представителите на „Евророма“ гласуваха против. В Общинския съвет присъстват депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Атака, АБВ и БСП.

Носенето на бурки е забранено в обществени сгради и на публични места. При първо нарушение глобата ще е 300 лв, а повторно или всяко следващо – 1000 лв.

Арести след протестите срещу промените в Изборния кодекс.

След провелия се вчера протест срещу измененията в Изборния кодекс пред сградата на Народното събрание в гр. София, полицията арестува Филип Николов. Причината, съобщават от МВР, е удар над полицай. Свидетели на задържането отхвърлят обвиненията на полицията.

По време на протестните действия са установени и други лица, хвърлили предмети по сградата на парламента. Предстои да бъде установена самоличността им и спрямо тях да бъдат предприети предвидените по закон мерки, уточниха от МВР.

Сметната палата сезира прокуратурата за ПП „Атака“

Сметната палата публикува днес одитния доклад за финансовата дейност и предоставеното имущество на политическите партии за 2014 г.  За партия „Атака“ в разделите за „членски внос“ и „издателска дейност“ липсват данни, за което е серизарано държавното обвинение.

„Фрийдъм хаус“: България слиза надолу по свобода на медиите

Медиите в България са “частично свободни“, гласи тазгодишния доклад на „Фрийдъм хаус“ Freedom of the Press. България се нарежда на 78-о място в света, което е с три места надолу от миналата година. През 2015 Румъния бе по-назад от нас, но тази година резултът вече е обратен не в наша полза. Това е пореден доклад, в който вървим назад и който определя свободата на словото и медиите в страната като застрашена и частична.

Навършват се 150 години от рождението на Пенчо Славейков

Поетът е един от най-ярките представители на индивидуализма в българската литература. Предложен е за носител на Нобелова награда за литература от шведския академик Алфред Йенсен за поемата си „Кървава песен“, но предложението не е разгледано от Нобеловия комитет, заради преждевременната смърт на поета през 1912 г. Днес Google почете годишнината от рождението на Пенчо Славейков за потребителите в България на началната си страница.

Изборите в САЩ: Сблъсъкът между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп е вече почти неизбежен.

След провелите се вчера първични избори за републиканците и демократите в пет щата – Кънектикът, Делауеър, Мериланд, Пенсилвания и Роуд айлънд – Хилари Клинтън е сигурната номинация на Демократите, тъй като шансовете на опонента ѝ Бърни Сандърс са сведени почти до нулата. При Републиканците, бизнесменът Доналд Тръмп спечели изборите и в петте щата, но все още съществува слабо вероятна хипотеза той да не успее да събере нужния брой делегати, за да бъде номиниран от Републиканската партия.

SHARE
Йордан Цалов, студент по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", стажувал в представителството на ЕК в София и в Европейския парламент.