SHARE

Убийствата на руски журналисти, дисиденти и опозиционери не са тайна – от отровения с полоний Литвиненко, през убитата журналистка Анна Политковская и застреляния пред Кремъл Борис Немцов, пребития до смърт Сергей Магнитски до опита за отравяне на Сергей Скрипал – случаите са много, повечето имат фатален край и макар Русия да понася критики и дипломатическа реакция, то изглежда това не я трогва достатъчно, защото убийствата продължават.

Тази седмица обаче историята се разви по друг начин. Мишената оцеля, организаторите на покушението са заловени и връзките им с руските служби разобличени. Това е история за победата на Украйна и руския журналист Аркадий Бабченко.

Днес тя понася критики – тъй като ден по-рано, за да извършат успешно операцията, украинската власт съобщи, че той е бил успешно убит.

На следващия ден украинските служби излязоха на пресконференция – обявиха, че всъщност Бабченко не е мъртъв, а целта на операцията е била да заловят извършителя на покушението и организаторите – руските служби, които са му платили $40 000, а след Бабченко той е планирал да отнеме живота и на други.

Бабченко също се появи на пресконференцията – трябваше, казаха украинските служби, да направят така, че да изглежда, че опитът за убийство е бил успешен, за да заловят посредника, който е платил на убиеца.

Тези, които казват, че това е фалшива новина и дезинформация – пропускат основния факт – ден по-късно службите казаха истината.

Руската пропаганда произвежда ежедневно фалшиви новини и манипулации, които целят да създадат изкуствена реалност. Те имат цели медии и говорители, които никога не казват истината, а продължават все по-настоятелно и по-настоятелно да изкривяват реалността.

Акцията на украинските служби  по никакъв начин не може да се сравни с тази мащабна пропагандна кампания – те съобщиха една невярна информация с цел да заловят престъпници, чиито кукловоди организират множество покушения – и ден по-късно излязоха да съобщат истината. Разбрали за готвеното покушение, те не само са предупредили и спасили Бабченко, но и нанесоха удар над Русия.

Украинските служби успяха да надвият руските. За последните – поредното успешно убийство сега е провал, а критикът на Кремъл остана жив. Един украински депутат заяви, че ходът е нещо, което Шерлок Холмс би направил.

Важно е и да се отбележи друго. Хибридните войни, ботове, тролове и телевизионни мислители така и така говорят как всичко винаги е манипулация – от отравянето на Сергей Скрипал до кацането на луната на американците. От този толкова опасен кемтрелс до това как Джордж Сорос и Хилъри Клинтън се събират всяка седмица заедно с Марк Зукърбърг и Ангела Меркел и решават да ударят по някой процъвтяващ руски бизнес.

Който търси истината, ще я намери, защото, както доказва този случай – тя винаги излиза, когато целта на една държава и нейните служби е да хващат лошите, а не системно да насаждат лъжи, подкрепящи геополитическите им амбиции.

А който търси оправдания, за да бъде апологет на Путиновия режим – то той винаги ще намери такива, и без този случай, и без да са основани на факти, и без да е нужно дори да звучат достоверно.

Историята “Бабченко” е история на успеха и спасения живот. За съжаление, невинаги това е завършекът – за съжаление, хора като Борис Немцов не успяха да бъдат спасени.

SHARE