SHARE

Аз съм момиче, което е преминало през много трудности в живота, но никога не съм спряла да се боря срещу трудностите.

Въпреки че имам проблеми с ходенето и изпитвам трудности, аз никога няма да спра да се боря за запазването на българската история и културно наследство на Родината ни, затова както аз, така и всички хора ще се борим докрай да запазим Скаптопара.

Всички ние няма да позволим да бъде изравнено със земята древното тракийско селище или стария Благоевград-Скаптопара. Нашите деца и внуци ще бъдат лишени от възможността да се докоснат до част от своето минало и история. Костите на предците ни да бъдат изровени, натоварени и извозени до близкото сметище.

Децата са бъдещето на всяка една страна, но когато те пораснат и не знаят историята и културата на предците си, как една страна ще има бъдеще.

Всеки, който има възможност да се поразходи из нашият прекрасен град – Благоевград, ще забележи улица, спортна зала, плувен басейн и поне един ресторант, носещ името „Скаптопара”. Емблемата на града е свързана с предание за стария град Скаптопара и неговите минерални извори. Изобщо името Скаптопара е толкова свързано с Благоевград, че няма как да не бъде забелязано от всеки, посетил града ни.

Хубавата новина е, че строежът на АМ “Струма” откри цял град под земята, с улици, храм и къщи, но каква полза от това, като всичко искат да бъде унищожено.

Това е почти като да открият Троя. Но Омир не е разказвал за нея, но градът е бил не по-малък и по-малко важен за региона по тракийско и римско време, както и сега.

Какво искат да стане сега – администрацията ще срине до основи историческото ни наследство и символа на цял регион. И какъв е мотивът – да не се забави и оскъпи строежът на магистралата.

Звучи цинично, след като преместиха трасето на магистралата заради частно футболно игрище и проектът вече е закъснял с няколко години. А едно футболно игрище по-ценно ли е от културното ни наследство. Основен мотив е, че вече сме закъснели и така ще изпуснем следващите европейски пари за магистралата – решението е дайте да рушим.

Един ден, когато хората, които не са видели Скаптопара и когато попитат да им се разкаже, ние какво ще им разкажем?!

Затова няма да позволим други да имат право да взимат решения по важните държавни въпроси!

Има предложения Скаптопара да бъде преместена, но така тя пак няма да има смисъл, защото само на собствено си място нещата имат смисъл, отнесени някъде, са отнесени от вихъра. Ние не сме против магистралата да продължи, ние искаме да бъде изместена, за да може наистина целият обект да се запази изцяло. Докъде се простира болестта в администрацията ни, човешката алчност и недалновидност…

Днес едно – на един му пречи за нещо си, утре друго – на друг му пречи за нещо си… и така накрая нямаме нищо и никаква история.

На мен ми писна да гледам и чувам как обекти се разрушават и се нарушават всички закони! Не мога да гледам такова безобразие. Писна ми от това чупене и рутене на нашата история! ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ! Всички ние няма да позволим да унищожат и заличат историята и културното ни наследство.

Всяко нещо може да се поправи, стига да се мисли в правилната посока и всички да сме единни, винаги ще се намери решение.

Ако искаме да видим България в друга светлина – всичко е в наши ръце, на никой друг няма да му пука за нас, че някой ден ще се заличим като народ и държава. Много се надявам хората да разберат това, но да не е прекалено късно…

За това се обръщам към всички вас с апел да не позволите да се унищожи това световно, културно-историческо наследство и да остане достояние не само на нас, българите, а на Европа и света. И се надявам следващият път, когато се съберем, да е за да празнуваме запазването на Скаптопара.

Автор: Неси Арнауд

Можете да подпишете петицията за запазването на Скаптопара на Change.org. А също и да се включите в инициативата Спаси Скаптопара.

Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.