SHARE

Първия ден от дългоочакваната среща на върха на НАТО започна. Тя бе предхождана от няколкочасова тирада в туитър на американския президент за това как ЕС и НАТО са нечестни към него, не си плащат и това няма да го бъде.

“Европейският съюз прави невъзможно за фермерите, работниците и компаниите ни да правят бизнес в Европа (САЩ има 1,5 млрд. търговски дефицит) и искат ние радостно да ги защитаваме чрез НАТО и хубаво да си плащаме за това. Просто няма да го бъде”, бе един от туитовете на Доналд Тръмп.

“Много страни в НАТО, които се очаква да защитаваме, не само са далеч от обещанието си за 2% (което е ниско), но не си плащат от години задълженията. Ще обезщетят ли САЩ?” – бе друг.

Трябва още сега да се отбележи, че тези твърдения са пълна манипулация.

1) На първо място, ангажиментът за увеличаването на бюджета за отбрана до 2% от БВП е за 2024 г., а дотогава съюзниците обещават да покачват своите разходи. Преди няколко дни генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че осем страни ще достигнат въпросната цел тази година.

2) НАТО е съюз, който не ползва само Европа, а и САЩ. Всъщност алиансът, създаден през 1949 г. с договора от Вашингтон, е в основата на външнополитическата стратегия на САЩ и сред основните причини Америка да е “лидер на свободния свят” и все още единствена супер сила в света.

Също така чл. 5 на Северноатлантическия договор – който гласи, че нападение срещу една страна ще се разглежда като нападение срещу всички и че съюзниците са длъжни да отвърнат – е задействан единствено веднъж в историята на НАТО. От САЩ след атаката 11 септември 2001 г.  от терористичната организация “Ал Кайда”. 

Добър повод да се припомни, че алиансът е защита не само за Европа, но и за Северна Америка.

3) Обвързването на земеделската продукция и търговските отношения на ЕС и САЩ с НАТО е абсурдно, но освен това и твърденията са напълно погрешни.

ЕС бе този, който искаше да подпише споразумение за свободна търговия със САЩ – TTIP, но новият американски президент се отказа от него и много други политики и започна търговски войни и протекционизъм. За това ЕС продължи да сключва търговски споразумения с други страни, сред които в последно време Канада, Япония и Мексико.

Другият мит – че ЕС има по-протекционистки пазар от САЩ в земеделието, също е напълно неверен. За сравнение можете да погледнете анализа на London School of Economics, както и да видите данните на Световната банка за това кой е по-протекционисткият пазар:

Източник: Световната банката за приложимия дял на митата в големите световни пазари.

Но тирадите на президента на САЩ не спряха дотук. Днес той смени наратива, макар целта да остана същата.

“Мисля, че е много тъжно, че Германия прави огромни петролени и газови сделки с Русия, когато се предполага ние да ги пазим от Русия и Германия ходи и плаща милиарди и милиарди долари на година на Русия”, заяви Тръмп, критикувайки сделката на Германия за “Северен поток II” днес на среща с генерелния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Така този, който прокрадва политиката за разделение на Запада, която е в интерес само на Русия, започна да обвинява другите, че те са “зависими” от Русия. И, да, действията на Германия не са изобщо светъл пример, но те не застрашават общата отбрана на Запада – Тръмп прави това.

“Тръмп, обвинявайки Германия, че е “заловена” от Русия, е класическо прожектиране. Хубаво криещо факта, че той всъщност е заловеният от Русия и си прави извинение за срещата с Путин”, написа  Ан Апълбаум, колумнист на Washington Post, в туитър.

Опозиционерът на Путин и шахматистът Гари Каспаров също не остана длъжен на американския президент:

“Руското влияние в Германия чрез тръбата е лошо, но руското влияние в Белия дом по телефона е още по-лошо. Единството и стратегията изискват да се борим с него, а не да атакуваме демократичните си съюзници.

Тръмп може да каже “Как този жизненоважен съюз защитава демокрациите ни и границите ни срещу общия враг, Путинова Русия”. Но, разбира се, че няма. Той не иска да помогне, а само да извърне вниманието от собствените си проблеми с руско влияние”, завърши гросмайсторът.

Самата Меркел също отговори:

“Предвид обстоятелствата искам да отбележа нещо: Изпитвала съм съветската окупация на една част от Германия лично. Добре е, че сме независими днес”, заяви канцлерът на Германия.

“Германия има огромен принос от много години”, заяви тя, визирайки НАТО, за който Германия има втория най-голям принос към войници за операциите на НАТО в Афганистан и допълни:

“Готови сме да увеличим военните си разходи, както се споразумяхме в Уелс. До 2028 година ще сме увеличи средставата с 28% от 2014 г. Предвид тези факти аз уверено се включвам в срещата на върха.”

Карикатура: Morten Morland/The Spectator

SHARE