SHARE

Над 65 европейски депутати, ескперти по сигурността и борци срещу режима на Путин подписаха нова Пражка декларация, следвайки завета от прослувата декларация, подписана в чешката столица през 2008 г. за европейската съвест и комунизма, в която осъждат руската агресия, но определят отговора на Запада като “слаб”, тъй като “голяма част от западния политически елит още не осъзнава мащаба на заплахата, пред която сме изправени”.

Подписалите декларацията варират от зам.-председателя на Европейския парламент, архитекта на акта “Магнитски” Бил Браудър, стратези, изградили механизми за борба с пропагандата, редактори на медии, лидери на американски и европейски институти и съветници на световни лидери от 21 държави. 

Представяме пълния текст на декларацията, чиито оригинал и имената на подписалите я можете да намерите тук. Декларацията е част от поредицата на “Терминал 3” „Внимание, опасна отрова – руска пропаганда“.

Агресивните действия на Руската федерация са безпрецедентни в периода след Студената война: повече от 10 000 украинци бяха убити, бранейки страната си от инвазия, за първи път бе анексирана територия със сила в Европа от Втората световна война насам, постоянно се нарушават границите и въздушното пространство на други страни, отвличат се чуждестранни граждани, безпрецедентно се използва дезинформация, подкупи на политици, пряка финансова и логистична подкрепа за екстремни и паравоенни групировки, враждебна намеса в демократични избори и неспирни кибератаки.

Въпреки всички тези враждебни действия на Москва отговорът на западните демокрации е основно ограничен и слаб. Множество оправдания се правят като твърдяната нужда от сътрудничество с Русия за борба с тероризма, въпреки че всички доказателства оборват идеята, че каквото и ефективно сътрудничество може да бъде постигнато. Също така виждаме усилия да се върнем към обичайните си отношения, преди хиляди да бъдат убити и да са застрашени демокрациите ни.

Владимир Путин реши да сплашва и тормози демокрации и голяма част от западния политически елит не осъзнава това. Владимир Путин използва принципа “разделяй и владей” над евроатлантическата зона. Някои страни се страхуват от заплахите, на други се дават обещания като на пръв поглед чудни енергийни сделки, ако приемат по-антизападен, антидемократичен и антилиберален подход. Въпреки това все повече страни са атакувани чрез шпионаж, корупция, организирана престъпност и непрестанно дезинформационни кампании на множество нива и по множество канали.

Докато Съединените щати разследват очевидно враждебния пробив в тяхната най-съкровена демократична светиня – изборния им процес, – подобни разследвания не се водят никъде из Европа. Това продължава да бъде факт, въпреки че сме свидетели на откровени случаи на руска намеса в нидерландския референдум, британския референдум, италианския референдум, френските избори и най-наскоро германските избори и каталунския референдум. Във всички тези случаи намесата цели да отслаби Запада, да отслаби демократичните системи, да създаде хаос, да задълбочи различията в обществото. Въпреки че ЕС и НАТО са основните цели, техните средства за отговор остават по-скоро ограничени. Това ясно показва, че голяма част от политическия елит на Запада все още не осъзнава мащаба на заплахата, пред която сме изправени.

Всички подписани долу западни експерти по сигурност са съгласни, че следните стъпки трябва да бъдат предприети:

  • СТЪПКА 1: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ ЗАПЛАХАТА 

Путинова Русия представлява основна заплаха пред западните демокрации. Нейните подривни техники, използвани за враждебна външна намеса във вътрешните дела на демократични държави, е неприемлива и трябва да бъде контрирана с категорични защитни действия, които да възпрепятстват враждебната дейност в бъдеще. Подобни самозащитни контрамерки до голяма степен не се случват. Ако Москва не спре, трябва да бъдат наложени допълнителни санкции към семействата и близкото обкръжение на руските лидери, за да им се окаже натиск да прекратят действията си. Понастоящем Кремъл вижда липсата на наказание като покана да продължи агресивните си действия.

  • СТЪПКА 2: РАЗСЛЕДВАЙТЕ И РАЗКРИЙТЕ ВРАЖДЕБНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В НАЦИОНАЛЕН КОНТЕКСТ 

Краткосрочните кампании на Русия целят тя да повлияе на конкретни национални избори и референдуми. За да получим по-задълбочен поглед в подривната дейност на Русия в отделните държави, националните парламенти трябва да сформират разследващи комисии, които да съберат и обсъдят доказателствата срещу влиянието и дезинформационните операции на Москва. Тъй като прозрачността е най-доброто средство на демократичния Запад, това е единственият ефективен и напълно легитимен подход, за да се представи на обществото пълният мащаб на тази ужасна заплаха.

  • СТЪПКА 3: ПРОУЧЕТЕ КАКВО Е ПОСТИГНАЛА РУСИЯ 

Държавите – членки на ЕС когато разглеждат тези дългосрочни опити за промяна на общественото мнение, трябва да направят целеви проучвания (например чрез детайлна социология), за да разберат кои сегменти на обществото са най-податливи на наратива на кремълската дезинформация. Само подобни сравнителни и задълбочени опити могат да разкрият колко на дълбоко са стигнали усилията на Москва да промени общественото мнение.

  • СТЪПКА 4: ОВЛАСТЕТЕ ЕДИНСТВЕНОТО ЕКСПЕРТНО ЗВЕНО НА НИВО ЕС

Докато националните институции имат задачата да анализират и защитят тяхната вътрешна среда, институциите на ЕС също трябва да се предпазят от тази заплаха. Лидерите на ЕС решиха Европейската служба за външна дейност да се изправи срещи дезинформационната кампания на Русия преди две години, но конкретният отдел (East STRATCOM Task Force) все още няма нужния персонал при само трима национални експерти, фокусирани върху тази особена и ключова задача. Трябва да бъде утроен капацитетът на отдела, за да може той да започне да изпълнява мандата си пълноценно. Трима експерта, работещи сами, които на всичкото отговоре не са платени от ЕС, а от националните им правителства, не може да изпълни задачите, възложени им от Европейския съвет. Наемането на поне седем допълнителни експерти, наети от бюджета на ЕС, със сигурност не би могло да бъде проблем, предвид големината на Европейската служба за външна дейност и бюджета ѝ. Поне три години, откакто Русия започна своята масирана информационна кампания, има все още много пукнатини в емпиричното ни познание, за това доколко успешен е техният наратив и съобщения. Отделът East STRATCOM Task Force се доказа като фундамент на експертизата в Европа със специализирано познание и е високо ценен в сферите на разузнаването и сигурността.

Поради което този отдел трябва да се преоснове от временна институция в постоянна структура на Европейската служба за външна дейност и да получи достъп до милионите евро за целеви проучвания – по същия начин, по който има съюзнически структури за борба с ДАЕШ, трябва да бъде направен и отдел за борба с прокремълската дезинформация.

  • СТЪПКА 5: ИЗПРАВЕТЕ СЕ СРЕЩУ АГРЕСОРА ПОЛИТИЧЕСКИ

Въпреки сериозността на заплахата малко западни политически лидери назовават агресора. Например през последните две години върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини отказва да назове Русия като основния източник на враждебна дезинформация. Ако Европа иска да пребори тази заплаха, нейните лидери трябва да я назоват. Руските лидери трябва да чуят от европейските представители, че тези враждебни и подривни дейности срещу демокрациите ни трябва да спрат. 

  • СТЪПКА 6: СЪЗДАЙТЕ РАБОТНА ГРУПА ОТ ЕДИНОМИСЛЕЩИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС И НАТО

Въпреки факта, че поне 12 членки на ЕС подхождат сериозно към въпроса, то това са малки или средни страни, които не успяха да заробят ефективно като коалиция. Въпреки че тази сложна заплаха може да бъде победена само от общи действия, то страните, притеснени от руската агресия, трябва да изградят механизми като работни групи, за да започнат да предприемат реални действия като координация на посланията.

  • СТЪПКА 7: РАЗПРОСТРАНЕТЕ НАУЧЕНОТО ОТВЪД ЕКСПЕРТНАТА ОБЩНОСТ

Има сравнително ограничено ниво на разбиране на руските подривни методи в Западна Европа; следователно правителствата на Централна и Източна Европа и гражданските общества трябва да предприемат активни мерки и вземат отношение по разпространението на научените уроци.

До момента споделената информация и опит са сравнително ограничени. Въпреки че расте броят на експертите по руско влияние и дезинформация в Запада, има незабавна нужда от разпространение на познанието за нивото на заплахата, моделът на действие и възможните политики, които да бъдат обяснени на хората, различни от екпертната общност.

Разрастването на обучението и брифовете за неспециалисти в западните правителства и политически елити е крещящо нужно. Правителствата на Централна и Източна Европа и гражданската общественост трябва активно да се заеме с разпространението на поуките за борба с враждебната намеса на Москва към съюзниците им от Западна Европа и САЩ.

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.