SHARE

Днес американският президент Доналд Тръмп ще проведе дългоочакваната среща в Хелзински с руския си колега Владимир Путин. Ден преди нея в интервю за американската CBS Тръмп бе попитан кои страни разглежда като врагове на САЩ. Публикуваме този фрагмент от разговора:

“Въпрос на журналиста Джеф Глор: Кой е най-големият ви съперник? Най-големият враг в света сега?

Отговор на Доналд Тръмп: Мисля, че имаме много врагове. Мисля, че Европейският съюз е враг, това, което ни причиняват в търговията. Сега няма да се сетите за Европейския съюз, но те са враг. Русия е враг в някои отношения. Китай е икономически враг, със сигурност са враг. Но това не означава, че са лоши. Това нищо не значи. Значи, че са конкурентни. Те искат да са добре и ние искаме да сме добре. И ние започваме да сме добре. […]”

Журналистът отново се върна на темата, заявявайки: “Много хора може да се учудят, че извеждате ЕС като враг преди Китай и Русия?”, на което президентът отговори:

“Не, разглеждам ги всички – вижте ЕС е труден. Искам да ви кажа. Може би най-трудното – не забравяйте, че и двамата ми родители са родени в сектори на ЕС, окей? Имам предвид майка ми е Шотландия, баща ми е Германия. И знаете, обичам тези страни. Уважам лидерите на тези страни. Но по отношение на търговията те наистина се възползват от нас и много от тези страни са в НАТО и не си плащат сметките и, знаете, като пример големият проблем с Германия. Защото направиха сделка с тръбата с Русия.” [sic.]

Президентът повтори критиката си към Германия за изграждането на “Северен поток – 2”, която, макар обект на множество критики, изглежда като отклоняване на вниманието от собствените му възхвали и желание да се споразумее с Русия.

Този петък специалният прокурор Робърт Мълър, разследващ връзките на кампанията на Тръмп с Русия, повдигна обвинения на 12 агенти на руското военно разузнаване ГРУ в конспирация срещу САЩ, извършена чрез хакерски атаки и последващо публикуване на компрометиращи опонента на Тръмп Хилъри Клинтън материали в ключови моменти за кампанията.

Самият Тръмп изглежда обаче да обвинява повече разследването срещу него, отколкото извършеното от Русия. През последните дни президентът неколкократно бе предизвикван от журналисти дали наистина възнамерява да признае анексирания през 2014 г. от Украйна п-ов Крим за руски, след като на срещата на Г-7 по-рано тази година е заявил, че е предразположен към това с аргумента, че “там много хора говорят руски така или иначе”.

Сега отговорът на президента е “ще видим”, като мнозина са притеснени, че срещата може да доведе до разпределяне на света на сфери на влияние – своебразна нова Ялтенска конференция. 

В последните дни Сенатът на САЩ се видя принуден да препотвърди подкрепата си за НАТО  с 97 гласа “за” на 2 “против”, след като президентът неколкократно остро разкритикува алианса за това, че редица страни не отделят 2% от БВП за отбрана (задъжление, което трябва да изпълнят до 2024 г.). Двамата сенатори, гласували против препотвърждението, са либертарианците Ранд Пол и Майк Лий от Републиканската партия.

Остава неясен въпросът какво иска американският президент от тази среща, но нагласите към съюзниците му, Европа и разследването в собствената му страна, потвърждаващо заключенията на собствените му разузнаватели служби, че Русия се е намесила по безпрецедентен начин на изборите в САЩ през 2016 г., повдига много въпроси.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.