SHARE

Нидерландия и Австралия официално обвиниха Русия за свалянето на малайзиския пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г. Това се случва ден след като бяха обявени резултатите от международното разследване, което недвусмислено заключи, че Русия и нейните военни са отговорна са свалянето на граждански самолет. 

По този повод припомняне хронологията на събитията довели до това решение, както и огромната пропаганда, която бе излята от руските медии как Русия не е отговорна. Материалът е изготвен от сайта за борба с пропагандата StopFake – препубликуваме го с актуализация на вече несъсъществуващи видеовръзки. 

На 13 октомври 2015 година Съветът за сигурност на Кралство Нидерландия публикува техническия отчет за катастрофата на рейс MH17 над Донецка област. Самолетът излита от Амстердам за Куала Лумпур и е свален, както вече стана ясно, с помощта на руския зенитно-ракетен комплекс “Бук” в района на град Торез, Донецка област в Украйна.

След катастрофата украинската страна и държавите, чиито граждани летяха със злополучния “Боинг 777” и останаха да лежат в украинската степ, се придържаха към единно мнение – нещастието със самолета се е случило заради военната намеса на Руската федерация в конфликта в Донбас. Русия е изпращала в зоната на конфликта военна техника и професионални военни, които се представят за “доброволци” и “опълченци”, а боингът е бил улучен от зенитен комплекс „Бук“ с ракета съвременна модификация, която не е на въоръжение в Украйна.

Руските власти още от самото начало не само отричаха своето участие в конфликта в Източна Украйна, но много рязко и бързо включиха пропагандната машина, за да докажат, че обвиненията срещу Русия са нелепи, несъстоятелни и направо лъжливи. Но се получи, меко казано, не много убедително.

Още от самото начало в битката се хвърлиха освен представителите на властта с предизвикателното си поведение официалните лица от министерството на отбраната на Руската федерация, които излязоха с набързо скалъпен доклад, който много развесели професионалистите, но и журналистите от най-популярните телевизионни канали, надпреварвайки се кой ще представи по-фантастична версия и „разследване“ на катастрофата.

Бяха задействани най-скандалните „лица“ на руската телевизия, за да се създаде нужният за властта ефект: във всичко е виновна „хунтата“. Михаил Леонтиев, Андрей Караулов, Дмитрий Кисельов промиваха мозъците на доверчивите граждани от сутрин до вечер. По-късно се включи генералът с фалшива диплома Маркин от Следствения комитет, „зарадва“ ни с „100 процента правдиви“ показания, проверени на полиграф, авиационният механик Агапов, който избягал от летище, някъде край Днепропетровск, защото не можал морално да издържи на натиска.

Целта на цялата тази камара от „неопровержими доказателства“, която армията от руски и проруски говорещи глави се надпреварваше да предлага, най-добре се характеризира с поговорката „на крадеца шапката му гори“, при това повечето версии просто бяха забравени до финалния отчет на холандците.

Нашата цел е да напомним на читателите хронологията на лъжата, която руската държава стовари върху своите граждани в отчаяния си опит да излезе суха от водата.

Представяме ви подробна видеохронология на лъжите на руските СМИ:

Ще започнем от 13 юли, когато на канала на движението „Същността на времето“ се появява видео, в което неговият лидер Сергей Кургинян разказва, че при опълченците се е появил „Бук“:

„Гражданското общество ни доставя голямо количество бронирана и други видове техника по частен път. Гражданското общество в Русия никога няма да премине чертата и цели да ни снабди с най-скромната техника. В Източна Украйна няма да има доставки нито на „Искандери“, нито на С-300, нито на други амбициозни устройства. Това не е възможно за гражданското общество, още повече че то не счита това за нужно“  – съобщава прокремълският политолог.

Според неговите думи той разполага със сведения, че сепаратистите имат в наличие зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) „Бук“, уж „пленен у украинските военни“.

„Разбира се, че нашите талантливи електронни инженери ще я поправят. Мисля си, че дори вече са поправили установката „Бук“, пленена у украинските бандити БАНДЕРОВЦИ. И в най-кратки срокове ще я възстановят. Тя ще бъде възстановена. Възможно е дори да се окаже, че тези установки са няколко“ — заявява Кургинян.

На 17 юли 2014 Главноко-мандващият на ДНР, белогвардеецът и реконструктор Игор Гиркин (Стрелков) съобщава:

На 17 юли 2014 излиза „легендарната“ емисия на Lifenews за сваления АН-26, който се оказва “Боинг 777”; видеото впоследствие е премахнато от сайта на канала.

17 юли 2014, Заседание на Съвета по сигурност на РФ, виждаме обърканите и наплашени членове на Съвета, един от тях дори се прекръства.

21 юли 2014, нощно обръщение на Путин във връзка със сваления Боинг и ситуацията в Източна Украйна: https://www.youtube.com/watch?v=-IiYrtsKubwИ ето на 21 юли 2014 Министерство-то на отбраната на РФ изважда обстоятелствен „доклад“, в който всячески акцентира, че виновен за гибелта на MH17 е дозвуковият щурмовик СУ-25 на ВВС на Украйна (после се появиха шегите, че той се е вдигнал във въздуха благодарение на украинската сланина).

На 21 юли 2014, РБК (РосБизнесКонсалтинг): Вадим Лукашевич — независим авиационен експерт, член на наблюдателния съвет на фонда “Сколково”, критикува „доклада“ на министерството на отбраната на РФ.

На 29 юли 2014 пръв идва на себе си телевизионният канал “Звезда”: „Сензационен извод! Boeing 777 е бил уцелен със снайперска точност“.

https://www.youtube.com/watch?v=3ddxflW9rnA&feature=youtu.be

В началото на август 2014 телевизионният канал «Россия» изважда «журналистическо разследване» за гибелта на “Боинг 777”.

На 12 август 2014 се включва “Первый канал”: Малайзийският боинг е бил свален от украинския Су-25 — предварителни резултати от разследването:

На 10 септември 2014 Сергей Шойгу вече идва на себе си и с „честни сини очи“ заявява “Украйна носи цялата отговорност за катастрофата с “Боинг 777”:

На 11 септември 2014 (каква забележителна дата!) Игор Гиркин (Стрелков) обвинява за случилото се Украйна:

14 септември 2014, нов ден — нова версия! Дмитрий Кисельов: Боингът е може би свален не с „Бук“, а с “Печора” (ЗРК С-125-2Д).

На 22 октомври 2014 Russia Today показва целия филм «MH-17: неразказаната история».

През ноември 2014 се включва „тежката артилерия“ – Андрей Караулов представя цял филм “Как загина рейс MH17”.

На 14 ноември 2014 в ефира на “Первый канал” излиза Михаил Леонтиев с предаването “Все пак. “Боинг 777” е бил свален от украински самолет”, в което представя “спътникови снимки”, направени в момента на изстрелването на ракетата СУ-25 по боинга; при проверка се оказва, че снимките са обработени с помощта на фотошоп, и то лошо.

На 15 ноември 2014 Леонтиев прави опит да се оправдае: “Експертите ще изследват снимката от атаката на малайския Boeing” (“експерт” Иван Андриевский).

24 декември 2014, Следственият комитет на РФ: Заявлението, че украинските военни са участвали в унищожаването на Boeing-777, е потвърдено с детектор на лъжата:

Пролетта на 2015, свидетел на миналогодишната трагедии разказва на Грем Филипс “истината” (внимателните ще забележат, че думите не съвпадат с артикулацията на устните).

13 октомври 2015, РБК — Малайзийският боинг е бил уцелен от територия, контролирана от украинските военни — «Алмаз-Антей».

Пресконференция на Съвета за сигурност на Нидерландия:
13 октомври 2015, Финална пресконференция на Съвета за сигурност на Нидерландия, пълна версия.

16 май 2015, голямо интервю на Вадим Лукашевич «Открита Русия».

Отчет на Съвета за сигурност на Нидерландия за катастрофата с “Боинг 777”, рейс MH17, над Донбас:
Кратък отчет на руски ЕЗИК

Финален пълен отчет на английски език

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.