SHARE

Международната организация за забрана на химическите оръжия – OPCW, която проведе независимо разследване за химическата атака в Солзбъри над Сергей Скрипал, засегнала още 20 души, потвърди заключението на британските власти:

Нервнопаралиптичното вещество, използвано при химическата атака, е било произведено в Русия. Организацията проведе независимо разследване по молба на Обединеното кралство, след като Русия отрече да стои зад атаката.

След заключението на британските власти над 20 западни страни отзоваха руски дипломати в отговор на химическата атака в Солзбъри срещу Сергей Скрипал, при която пострадаха дъщеря му и още 19 души. България бе една от малкото страни, които не пожела да отзове руски дипломати под претекст, че иска по-категорични доказателства.

Отзоваването на руски дипломати не бе единствено акт на солидарност с Великобритания и осъждане на Русия. Това бе и контраразузнавателна мярка, тъй като сред дипломатите има множество руски шпиони и агенти на влияние в приемащите ги страни.

Западът показа своето единство и ясната си позиция по отношение на Русия, а Европейският съюз доказа, че въпреки тежките преговори по Brexit държавите в Европа стоят зад Обединеното кралство.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.