SHARE

Когато руският главен прокурор изненадващо посети България миналата година, предупредихме, че той е основен заподозрян в разследванетo за намесата на Русия в американските избори.

Месеци преди пристигането на Чайка в София, стана известна срещата на сина, зетя и началника на кампанията на Доналд Тръмп с руския адвокат Наталия Веселницкая, която е предложила на тримата компрометираща информация срещу опонента на Тръмп в президентската надпревара – Хилъри Клинтън. Основен заподозрян за източник на компромата е не друг, а именно руският главен прокурор, Юрий Чайка.

 

Вчера New York Times се сдоби с имейли, доказващи връзката на Наталия Веселницкая с Чайка. И макар тя досега да отричаше подобни контакти, този път се видя принудена да признае:

“Аз съм адвокат и доносник [informant]. И от 2013 година”, Веселницкая признава, “активно комуникирам с офиса на руския главен прокурор“. Това призна тя пред американския телевизионен канал NBC.

Така излиза, че лице, замесено в едно от най-мащабните разследвания за връзки с Русия, дойде в България на извънредна, първоначална необявена тридневна визита и според програмата му се срещна с българския главен прокурор, министър-председателя, патриарха, министъра на правосъдието и вицепрезидента. 

Какво се е говорило на тези срещи остана в тайна, а версиите на различните участници за целта на визитата се разминаваха. Цацаров  се оправда, че посещението било заради споразумение, подписано от предшественика му Борис Велчев. Чайка обаче обяви, че то било по програма между двете прокуратури от 2016-2017 г., а когато Цацаров се отправи за Русия по-рано същата година, той заяви, че визитата му е част от подписано споразумение през 2015 г. В крайна сметка  двамата дадоха пет различни версии за това каква е целта на визитата.

Но въпросите около България в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър не спират до факта, че политическият ни елит проведе съмнителни срещи с основен заподозрян в разследването.

Остава също така въпросът и за тайното руско скривалище в Пловдив, за което съобщи бившият британски разузнавач Кристофър Стийл. В това убежище, според неговата информация е трябвало да се укрият руски агенти след края на операциите им по намеса в американските избори.

Затова се споразумява личният адвокат на Тръмп Майкъл Коен (наскоро обискиран от ФБР), за когото се твърди, че е имал тайна среща със служители на Кремъл в Прага, Чехия, през август 2016 г., която е била организирана от руската служба “Россотрудничество”. През август 2016 г. Коен и руските служители са обсъдили как да защитят наетите от Кремъл хакери, които след края на операцията е трябвало да преустановят дейност, а други служители да се укрият в Пловдив, България, където да кротуват, пише в неговата сводка, която заема централно място в разследването. 

Майкъл Коен отрече някога да е стъпвал в Чехия или Русия, но по-рано този месец се оказа, че ФБР има доказателства за срещата, съобщи McClatchy.

 

Направили ли са нещо българските служби, за да открият това скривалище на руснаци в Пловдив? Защо именно на българска земя се твърди, че се укриват руски агенти?

Има и трети елемент, който обвързва България с разследването – макар и косвено.

Руският генерал Леонид Решетников от Института за стратегически изследвания към президента на Русия връчи на лидера на БСП Корнелия Нинова план за идеалния профил на кандидат за изборите в България, както първи разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г. Впоследствие Нинова се среща с генерала, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников  изготвя план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Същият този генерал Решетников  през 2016 г. е изготвил и план за намеса в американските избори, съобщи Reuters. 

От американското разузнаване са се сдобили с два документа на руския институт, съобщи Reuters.. Първият е написан през юни 2016 г. и описва как трябва да бъде проведена пропагандната кампания в САЩ на руските медии и в социалните мрежи с цел да окуражат избора на “президент, който ще приеме по-благоприятна линия към Русия от тогавашния президент Обама”.

Тези документи, с които се сдобива американското разузнаване, стават и основа за доклада на ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност, в който се заявява, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”, който бе публично оповестен януари 2017 г.

Руски агенти изготвят планове за победа на български и американски президент. Руски агенти се срещат с водещи политически фигури и в двете страни. Руски агенти обсъждат с лица от американската кампания как ще укриват агенти в България. 

Както срещите в Америка, така и в тези в България остават тайна, само че благодарение на разследващите и американските медии научаваме все повече за случилото се в САЩ.

Един ден в недалечното бъдеще, когато специалният прокурор Робърт Мълър завърши основата на своето разследване – замесен ли е американският президент и неговата кампания в конспирация с Русия, той и ФБР може да започнат да задават въпроси и на българските власти. (ако вече не са).

Може да имат особен интерес към факта, че безпрецедентно основен заподозрян в това разследване се е срещнал с целия ни управленски елит – дано тогава отговорът им е по-добър от “той дойде по едно споразумение, което обаче кои години точно го подписахме не мога да ви кажа”.

В един момент Робърт Мълър или ФБР може да почукат на нашата врата.

А както грозящият го над 20 години затвор мениджър на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт може да да свидетелства – Когато Робърт Мълър почука на нечия врата – последиците могат да бъдат доживотни.

SHARE