SHARE

Двете категорични победи на руската агентура – отказът от Истанбулската конвенция и отказът да изгоним руски дипломати, показват две неща:

1. Борисов и прозападното крило на ГЕРБ вече не са на власт.

2. Наближава решителният удар на руснаците – опит да ни извадят от НАТО.

За тях това ще е евтина, но голяма победа, която ще вкара България и НАТО в чудовищна криза.

Явно беше желанието на Борисов да се приеме ИК и да се солидаризира с Великобритания, дори и символично. Ролята на евроатлантик му е удобна и помага на 15-ината процента прозападни либерали ако не да го подкрепят, то поне да го търпят. Помага и с ЕС, откъдето идват пари и авторитет.

Фактът, че и в двата случая Борисов изгуби контрол над дискусията и клекна пред руското лоби, показва, че реалната му власт е отслабнала, партията му е завладяна. Той е или фактически заложник, или приема, че за него лично е приемливо България да мине официално на руска страна. Оттук нататък Борисов никога няма да може да се представи като прозападна алтернатива на БСП. Защото за всички е ясно, че той няма нито желание, нито сили да води европейска България.

Напротив, именно слабостта на Борисов може да приспи българския народ, докато бъде насила изваден от общия европейски дом.

За Русия излизането на България от НАТО би било огромна победа – както стратегическа, така и пропагандна. По тази програма се работи целенасочено от доста време. Каракачанов последователно отслабва армията, бави превъоръжението и ни дообвързва с Русия.

Излизане от НАТО не може да стане без референдум, но затова руснаците имат много лесен път. Натискат Борисов да приеме избори с мажоритарен вот – явно той вече нищо не може да им откаже. Вотът се печели с голямо мнозинство от открито проруски сили. Създава се антитурска и антиамериканска истерия. Прави се референдум. България е в лапите на звяра.

Не само руските служители в БСП и “Атака”, но и правителството опитват да описват България като посредник, междинно звено между Европа и Русия. В действителност България е в ЕС и НАТО и не би следвало изобщо да има въпрос на чия страна сме.

Сайтовете за фалшиви новини вече пускат лъжи за турска инвазия. Вестник “Дума” спомена думата “референдум” два пъти за една седмица. Без уточнение. Русия владее в една или друга степен на практика всички национални медии и говори директно от трибуната на парламента чрез Сидеров и БСП.

Българският народ може да няма реално желание да напуска НАТО, но ако нещата опрат до вот, руската пропаганда има голям шанс, защото е значително по-добре организирана и мотивирана, защото Западът гледа на България наивно и без особен интерес.

Америка гледа предимно в посока Прибалтика, но Балканите и особено България са далеч по-лесни мишени. На руснаците им стига да извадят една страна от НАТО, за да вземат огромно преимущество. Тази страна няма да е Чехия или Унгария въпреки проруските им лидери, няма да е от Прибалтика въпреки руските малцинства.

Остават няколко месеца да спасим България от катастрофа – социална, икономическа и морална.