SHARE

2000 деца са разделени от родителите си за последните шест седмици. Това е равносметката от новата “Политика на нулев толеранс”, предприета от април месец насам от главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс и президентът Доналд Тръмп.

Деца, наблъскани и държани в клетки; хиляди деца, разделени от родителите си – всичко това се случва в държава от развития свят, докато два политически лагера се обстрелват един друг с дезинформация и си прехвърлят вината. Тръмп, разбира се, обвинява демократите за новата политика. Новата политика обаче е именно такава – нова, въведена през април и отговаряща на агресивната адженда на администрацията срещу нелегалните имигранти.

“ПроПублика” се сдобива със записи от случващото се в сграда със задържани на щатската гранична полиция. Източникът на разследването определя възрастта на децата на записа между 4 и 10 години, като са в центъра за задържане от по-малко от 24 часа. На записа могат да се чуят плачещи деца, които търсят родителите си. Чува се и граничен полицай, който си прави шега, че плачещите деца са “като оркестър”. 

 

Опитите на президента да прехвърли вината от своята политика, едва влязла в сила, са отражение на огромния шок, който страната преживява след въвеждането на новите регламенти. Председателят на камарата на представителите Пол Райън, разкритикува правителствените методи този четвъртък, а републиканския губернатор Джон Кейсик от Охайо заяви: “Спри да разделяш семейства. Просто е.”

Демократите, организации за защита на човешките права, църкви и организации за защита на имигрантите заклеймиха случващото се като нехуманно. Междувременно, тъй като броят на деца нараства отвъд капацитета на съществуващите центрове, администрацията на Тръмп планира да изгради палатков лагер в Торнило, Тексас.

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп излезе от своето мълчание и заяви, че “е ужасно да вижда деца, разделени от семействата им, и се надява, че и двете страни на проблема ще намерят решение. Вярвам, че трябва да сме страна, която следва всички закони, но и страна, която управлява със сърце”, каза първата дама в становище. Отец Франклин Греъм, син на евангелистът Били Греъм и симпатизант на Тръмп, заяви, че политиката е “позор”. Републиканският сенатор Сюзан Колинс заяви, че случващото “противоречи на идеалите на страната ни”. Бен Сас, републиканският сенатор на Невада, написа във Facebook, че да разделяш деца от родителите им е “безбожие” и “абсолютно не бива да бъде принцип на политиката на САЩ”. 

Главният прокурор Джеф Сешънс и прессекратарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс контрираха президента и потвърдиха, че разделянето на деца от семействата им е част от “политиката за нулев толеранс” и цитираха Библията в своя защита.  

Междувременно свидетели разказват, че на границата агенти лъжат родителите, че трябва да отведат детето за снимки или при съдия, или например за да го изкъпят. Впоследствие детето не е върнато на родителите.

Репортери на Асошиейтед прес с достъп до лагерите за задържане разказват, че децата са държани в клетки, като в една клетка “има двадесет деца, а около тях са разпилени бутилки вода, опаковки с чипс и огромни парчета фолио, които служат за завивки.”

“Повече от 1100 души са в огромната, тъмна сграда, която е разделена на две отделни крила – деца без придружител, възрастни и майки и бащи с децата си. От всеки край клетките се отварят към общи части с тоалетни. Неоновото осветление е включено през цялото денонощие.” На репортерите не се разрешава да интервюират задържани или да правят снимки. 

Migrant children separated from their parents at the border

Over six weeks, 1,995 children were separated from their parents at the U.S. border and held in detention facilities.The Trump administration says it is simply enforcing the law.

Публикувахте от Channel 4 News в 18 юни 2018 г.

 

Документът, подписан от Тръмп и Сешънс и налагащ новата “Политика на нулев толеранс”, е над всички останали регламенти, като сред предишните изисквания за задържаните нелегални имигранти не е фигурирало те да бъдат принудително отделяни от децата си.

Мишел Барн, директор на отдела за права на мигрантите към Комисията за жените бежанци, влиза в един от центровете за задържани в долината Рио Гранде, където разговаря с 16-годишно момиче, което от три дни полага грижи за дете на около две годинки. Тийнейджърката учи останалите деца в клетката как да сменят пелени. “Тя беше толкова травматизирана, че не говореше. Тя просто се беше свила на малка топка.” Барн става свидетел на това как работещи в институцията се карат на 5-годишни деца, които си играят в клетката, в която няма играчки или книги.

Едно от децата не играе – то стиска в ръка хартиено ксерокопие на личната карта на майка си. 

В момента, в който адвокати започват да задават въпроси за първото дете, агентите откриват леля му – оказва се, че то не е на две, а на четири годинки.

Друго свидетелство пред Асошиейтед прес идва от д-р Колийн Крафт, начело на Американската педиатрична академия, която посещава малко убежище в Тексас неотдавна. Вътре тя вижда дете, което плаче неудържимо и удря с юмруци по матрака. Детето е около двегодишно, отнето от майка си и оставено в институцията. На персонала не се разрешава да я прегърнат или да се опитат да я успокоят.

“Стресът е огромен. Фокусът трябва да е над онова, което е добро за децата – не над политиката”, казва тя.

А междувременно сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин стана 49-ият демократ, който подписа закон, предназначен да спре разделянията на имигранти от децата им. С неговия подпис всички демократи от Сената подкрепят закона, който ще сложи край на този ужас. Републиканците – притиснати от факта, че в момента се провеждат първичните избори за кандидати за Конгреса все още се колебаят дали реториката им да се превърне в думи или да застанат зад президента.  Оправданията са на привършване.

Снимка: John Moore/Getty Images

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.