SHARE

Зам.-председателят на Комисията по външни работи на Американския сенат Бен Кардин (демократ) публикува доклад, озаглавен “Асиметричното нападение на Путин над демокрацията в Русия и Европа”, в който се анализират атаките на Кремъл над демократичните институции и ценности от повече от 20 години.

В доклада има и подробен анализ за България, като част от изводите са на база доклада за антидемократичната пропаганда на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания в България.

Изрично се споменават опитите за намеса на Русия в президентските избори в България през 2016 г. и срещата на Леонид Решетников с Корнелия Нинова, за която “Терминал 3” първи ви разказа. 

Целия доклад на Сената можете да прочетете тук.  Представяме основните акценти за България:

Русия налага  влияние в България чрез господстващото си положение в икономиката, основно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, връзки с политически партии, културни връзки и отношения с Българската армия, която продължава да разчита на съветско оборудване. Дълголетните исторически връзки на България с Русия я правят особен случай сред останалите страни на НАТО и ЕС, което налага особена бдителност за природата и ефекта от руското влияние в страната.

Паметните сгради в София  [като храм-паметник “Св. Александър Невски” и Цар Освободител] говорят сами по себе си за историческото и настоящото положение на България. Сред страните, проучени в този доклад, България навярно има най-дълголетните исторически връзки с Русия.

По време на Студената война българските лидери като Тодор Живков са искали да я направят 16-а република на СССР.

Днес Българската социалистическа партия продължава да поддържа добри отношения с Москва, а лидерът ѝ Корнелия Нинова призовава за отпадането на европейските санкции над Русия.

Прокремълската партия “Атака” призовава за по-близки връзки с Русия и е остър противник на Европейския съюз, налагаща ксенофобска, крайнодясна политика. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров откри изборната си кампания през 2014 г. в Моксва, откъдето критикува “содомитския НАТО”. Въпреки че подкрепата за партията намалява в последните години, нейното послание продължава да резонира сред части на електората.

В същото време правителството на Бойко Борисов предприе мерки да се противопостави на руското влияния, като напр. през септември 2015 г. то отказа  полети на руската военна авиация, която искаше да прелети през страната за Сирия.

Сериозният афинитет към Русия сред населението, комбинирано със силния партньор на ЕС и НАТО в лицето на българското правителство – са силен аргумент за по-сериозна ангажираност на САЩ във всички сектори на българското общество.

Съвременният израз на влияние от страна на Москва е предимно насочен към меката сила, енергетиката и икономиката и политическото и културното влияние.

Доклад на Центъра за стратегически изследвания и международни отношения (CSIS) определя прекомерното влияние на Русия в българската икономика като “граничещо с пленена държава” и заявява, че “Кремъл използва сложна и сенчеста мрежа от служители в държавния апарат и бизнеса”, за да налага интересите си.

“Никъде руското господство не е по-видно, отколкото в енергетиката. България е почти напълно зависима от руския петрол и природен газ – 90% от вноса на природен газ на България е от Русия и страната напълно зависи от Москва за доставки на ядрено гориво за нейните два реактора, които генерират 35% от електричеството в страната.”

“Руското правителство чрез своята фондация “Руски свят” подкрепя организации извън Русия “в партньорство с Руската православна църква… за да насърчи руския език и култура”. “Руски свят” има 6 руски центъра в България, фокусирани върху културни и езикови програми, в допълнение към преподаването на руски език.”

Русия се опита да експлоатира българския политически живот по време на президентските избори през 2016 г., използвайки техники, виждани и в други страни в Европа. 

Преди изборите през 2016 г. Леонид Решетников – директор на Руския институт за стратегически изследвания, посети България, като има сведения, че е дал на социалистическата партия “таен стратегически документ, предлагащ път към победата на изборите” с препоръки за “кампания с фалшиви новини и преувеличени социологически проучвания”.

Документът също препоръчва на социалистическата партия да приеме платформа, обвързана с интересите на Кремъл: отпадане на санкциите срещу Русия, критикуване на НАТО, окуражаване на Brexit.

Решетников заявява пред български и руски медии, че се е срещнал с лидера на социалистите, но отрича да ѝ е връчвал досие.”

В доклада на Американския сенат се посочва, че след изборите Радев е изразил подкрепа за НАТО и ЕС и изглежда да възнамерява да поддържа настоящите отношения с тези институции.

“Кремъл също така има сведения, че се е намесил в парламентарните избори през 2017 г. Български анализатори заявяват, че до изборния ден през 2017 г. над 300 български сайта, целящи да наложат руската пропаганда, са били активизирани.

Доклад на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания заявява, че генерираната проруска пропаганда цели да бъде използвана за вътрешни политически цели.

Заключение за България: 

Научени уроци:

Въпреки натиска България се държи. През 2006 г. руският посланик за ЕС Владимир Чижов заяви, че: “България е в добра позиция да бъде нашият специален партньор, нещо като троянски кон в ЕС”. 10 години по-късно това предсказание не се сбъдва и българските граждани продължават да подкрепят членството си в ЕС, а страната е активен участник в НАТО.

Но намалялата подкрепа от САЩ има последици. “САЩ предоставяха повече от 600 милиона щ.д. за подкрепа на политическите и икономическите реформи от 1990 до 2007 г., но тази подкрепа до голяма степен спря, когато страната се присъедини към ЕС. 

Без тези средства способността на САЩ да се ангажира с руското влияние значително намаля, докато руската пропаганда и зловредно влияние се разпростират.

С отделянето на повече дипломатическо внимание и средства – особено в енергийната диверсификация, корупцията и изграждането на върховенството на закона – САЩ ще бъде в позиция да помогнат на българските лидери и гражданско общество да се противопоставят на руския асиметричен арсенал.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.