SHARE

Днес третият най-високопоставен държавник в САЩ – председателят на камарата на представителите Пол Райън, обяви, че няма да търси преизбиране и ще се оттегли в началото на 2019 г.

Това може би щеше да е водеща новина, но напоследък оставките на върха на американската политика са очаквано събитие – само вчера съветникът по вътрешна сигурност на Тръмп се оттегли, с което по изчисления на Axios са напуснали 49% от първоначалните високопоставни служители на Белия дом. Очакват се още в идните дни.

Междувременно, както предават всички медии, съветниците на Тръмп тръпнат в притеснение, че президентът ще уволни разследвания го специален прокурор Робърт Мълър всеки момент, тъй като е бесен, че бяха обискирани офисът и жилищата на адвоката му Майкъл Коен.

И докато се разиграват тези драми, съвсем между другото президентът направи кратка тирада в туитър за Русия.

Първо – и каза тя да се готви за ракетен обстрел над Сирия:

“Русия обещава да свали всяка ракета, изтреляна по Сирия. Готви се Русия, защото те идват – хубави, нови и “умни!” Не трябва да си партньор на Убиващото с Газ Животно, което убива своя народ и се радва на това!” 
[запазваме оригиналния правопис]

Думите изглеждаха заплашително, някои прибързано решиха, че може би най-накрая Тръмп ще бъде остър с Путин… след около половин час последва нов президентски туит:

“Отношенията ни с Русия са по-лоши от всякога и това включва Студената война. Няма причина за това. Русия се нуждае от нашата помощ за своята икономика, нещо, което можем лесно да направим и трябва всички нации да работим за него. Прекратете оръжейната напревара?”

И, разбира се, след това разбрахме и кой е виновен за всичко това:

“Причината за голяма част от лошите отношения с Русия е Фалшивото и Корумпирано Руско Разследване, оглавено от лоялисти на демократите или хора, работили за Обама. Мълър е най-покварен от всички (с изключение на Розенстайн, който подписа разрешението за подслушване и заповедта за Коуми). Няма Конспирация [с Русия], затова и те полудяват!”

Род Розенстайн е зам. главният прокурор, избран лично от Тръмп, който упражнява контрол над разследването за връзки на Тръмп с Русия. Той, както и Робърт Мълър са дългогодишни републиканци, като последният е избран за директор на ФБР от Джордж Буш.

Но по-интересното от потенциалното уволнение на Мълър е фактът, че Тръмп изглежда да обвинява за лошите отношения между САЩ и Русия разследването, породено от намесата на Кремъл в американските избори, а не… намесата на Кремъл в американските избори.

Причината за всичко това е, че явно специалният прикурор Мълъл – особено след като обискира офисите на адвоката на Тръмп – вече е хванал президента натясно.

Що се отнася до ракетната атака срещу Сирия – то такава навярно ще има всеки момент. Подобна имаше и миналата година – тя не променя уравнението в сирийския конфликт, в който печелят режимът на Асад, Иран и Русия, а САЩ само преди седмица бяха готови изцяло да се оттегли.

След намесата на Русия в американските избори през 2016 г. останалият политически елит на САЩ е убеден, че е нужен изцяло нов курс към Русия, който да я издигне в основна външнополическа заплаха и пребори нейното влияние във всички сфери – от пропагандата и хакерските атаки, през влиянието ѝ в Европа до военните ѝ кампании.

Тръмп категорично отказва да поеме този курс, като наместо това от време на време прави някакво жегване.

Всичко това се случва на фона на търговската война, която Тръмп против собствената си партия започна с Китай, но която в последните дни дава индикации, че може да я приключи.

Какво ще се случи? Като във всяко реалити – никой не знае.

 

 

SHARE