SHARE

Специализираният апелативен съд окончателно отстрани от кметския пост кмета на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, но това, което потресе мнозина, бе начинът, по който подсъдимите – Иванчева и заместничката ѝ, бяха вкарани в съда – с белезници. Съдията разреши двете да бъдат “оковани” с белезници, при това зад гърба. 

По този повод публикуваме текста на Велислав Минеков, който наскоро като носител на награда от Инициатива “Правосъдие за всеки” държа реч за това какво е да си гражданин. 

Иванчева и нейната колежка са с белезници зад гърба, за да не показват разни неудобни за обвинението преписи на сересета.

Интересна практика за европейска държава. Липсват журналисти, които да попитат в ЕСПЧ дали това е нормално.

Поради което имам набор от предложения, приемливи за извънредната БГ прокуратура с оглед възмущаващото поведение на обвинените.

Лицата да бъдат оковани в краката и ръцете с котвен синджир и топуз (пудовка по руски стандарт 16 кг). Същите да пренасят ръчно топуза при явяване в съда или ползване на тоалетна.

Добре е да бъдат бити през устата при опит да проговорят пред публика. Устите им да бъдат запечатани с товароносима лепенка и по възможност да бъдат забулени или в маски, непозволяващи разпознаваемост.

Присъстващите на тяхна публична поява журналисти и случайно подбрани възмутени граждани да бъдат комплектовани с пръчки, прашки, храчки и др. с цел назидание и наказание на обвинените, които тъй или иначе ще бъдат осъдени, защото знаем защо.

Препоръчително е обвинените да обиколят три пъти Съдебната палата, за да се даде възможност на гражданите да демонстрират своето възмущение относно извършеното престъпление (в което сме убедени), съпътстващо от подготвен митинг и публично низвергване – съответно хоро, гайди и патриотични тъпани. Да бъде позволена употребата на винкели, камъни, яйца, домати и др. (С оглед представителност към събитието гражданите да са облечени в народни анцузи на три райета.)

Належащо е задържаните да бъдат подложени на строг тъмничен режим, лишаване от храна и вода до пълно признаване на престъплението. В случай че характерите на тези престъпници не бъдат сломени, е добре да им се отреже ухо или да се извади око (същите притежават по две, да не се посяга на нос, уста или гръклян).

Ние, гражданите, ще приветстваме всички действия на прокуратурата до окончателното и желано от нас съдебно решение. Тук пролича необходимостта от съдебна реформа и превъзпитателното действие от смъртната присъда.

Защото мразим корупцията.

Защото сме европейци.

 

Снимка: Олег Попов

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.