SHARE

Орешарски, върви си!

Днес бе осветена и последната загадка по “възраждането” на АЕЦ “Белене” – откъде ще дойде неговото финансиране. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че един от възможните сценарии за реализирането на АЕЦ “Белене” е със заем от Русия – ход, който досега управляващите настоятелно отричаха за възможен.

Нещо повече – единственият аргумент на премиера Борисов за строежа на АЕЦ “Белене” бе, че България – по вина на БСП – вече е наляла милиарди и макар всички анализи (български и международни) да сочат, че той е икономически неизгоден, то след като България няма да дава повече пари за него, си струва да се намери чуждестранен инвеститор.

Разбрахме от правителството, че подобен инвеститор е възможно да бъде Китай, но до момента единствената страна, към която се отправиха нашите управници да обсъждат проекта, е Русия.

Станаа ясно, че не просто един опасен за здравето, разположен в сеизмична зона (смятана за рискова дори от Съветския съюз), технологично остарял проект ще бъде реализиран, но и българският данъкоплатец ще бъде обременен с още финансови ангажименти към Русия. Отгоре на онези 1,2 млрд., които вече изплати на “Росатом” през 2016 г. за морално и технологично остарелия реактор за същата тази АЕЦ “Белене”.

От всички анализи и действия на правителството става все по-очевидно, че този икономически неизгоден проект цели да се изпълнят интереси на българската олигархия и Кремъл, очевидно в спешна нужда за живи пари, които няма откъде другаде да се вземат освен от българските граждани. Да не забравяме, че над Русия тегнат икономически санкции, които имат своето тежко отражение пряко върху нейната икономика.

Този сценарий се повтаря. Имахме го през 2013 година, когато поредица от събития – протести заради електроразпределителните дружества, довели до падането на първия кабинет на Борисов, от това последвалата мащабна манипулация в наверечието на изборите, наречена “Костинброд”, и като резултат инсталирането на правителството “Орешарски”, целящо рестарта и реализацията на спрените тогава руски енергийни проекти.

Сега отново имахме корупционна афера, свързана с електроразпределително дружество (т.нар. сделка за ЧЕЗ), но този път Борисов не подаде оставка, а бързо продължи с изпълнението на всички руски енергийни проекти, които лично той преди време определи като “корупционни”, “гьол” и без никакъв икономически потенциал за страната.

В крайна сметка важните за Кремъл проекти ще бъдат изпълнени по желания от тях начин с малко забавяне. Не през 2013, а през 2018 г. Защото Путин може да чака.

И днес държавата се превзема по характерния за авторитарните режими сценарий – след като овладя свободната преса и атакува независимите магистрати, сега управляващото статукво претопля националистическия рефрен, за да събуди страха към малцинствата – в случая извади “турската карта” със сменените имена в Стара Загора.

В крайна сметка същата корпулентна олигархия, която вилнееше по времето на Орешарски, днес си овладя цялата страна.

Моделът никога не е напускал територията. Разграбването, медийната пропаганда и зависимостта от Кремъл заедно с него.

Заради предишното правителство на Орешарски се наложи да платим на вложителите на разпадналата се КТБ. Сега каква ще е цената? И дали – предвид задаващите се промени в ЕС и все по-агресивното отношения на Русия – тя ще е само обедняването ни? Или България окончателно ще изостави пътя си към ЕС и НАТО?

България не е дългов роб на Кремъл и родната олигархия! България е член на Европейския съюз. Оставка!