SHARE

Бизнесменът и основен инициатор на закона “Магнитски” бе задържан за пореден път тази седмица по международна заповед за арест, издадена от Русия. Този път заповедта трябваше да бъде изпълнена от Испания, където се намира Браудър, и той след няколко часа е освободен. Но, оказва се, зад ареста му се крие една пленителната история – почти като криминале, затова какво е търсил Браудър в страната и какво се случва с неговата кауза да пребори олигархичния режим и корупция на Кремъл. Това е и историята, която разкава Сет Хетена за Rolling Stone, a Браудър от своя страна казва, че този разказ е толкова увлекателен, че може да бъде увод към следващата му книга.

Приятно четене!

Бил Браудър е в хотелската си стая в Мадрид, когато се почуква на вратата му. Часът е само 9 сутринта и няколко часа по-късно той трябва да се срещне с Хосе Гринда – испанският прокурор, посветил се в разследването на руската организирана престъпност и корупция.

Но пред стаята на Браудър стоят управителят на хотела и двама полицаи.

– Г-н Браудър, задържан сте – казва един от тях. Когато Браудър ги пита защо, става ясно, че полицаите не говорят много английски; а Браудър изобщо не говори испански. Накрая един от тях успява да каже – Интерпол, Русия.

Браудър отива в Испания като част от кампанията му за справедливост – справедливост за бившия му служител Сергей Магнитски, 37-годишният руски адвокат, преследван от Кремъл и разкрил данъчна измама за $230 милиона. Браудър е наел частен детектив, който да намери всяка стотинка от тези пари – включително $14 милиона, отишли при бизнеса с недвижими имоти в Манхатън – и той казва, че има 15 страни, в които се води разследване и около $40 млн. замразени активи.

Гринда тепърва започва разследването в Испания, където Браудър вярва, че се крият други 30 млн. евро, вложени в недвижими имоти. (сред разследваните от Гринда е и Александър Торшин, руският политик и “Кръстник” на руската мафия, който става близък с оръжейното лоби на Щатите и се опитва да уреди тайна среща между Тръмп и Путин).

Браудър сяда в полицейската патрулка, осъзнавайки, че не може да отвори вратите отвътре, и започва да се притеснява. “Основната ми тревога бе дали те са истински полицаи, казва той, или това е някакъв руски отряд за отвличане, облечен като полицаи.” И докато прекосяват улиците на Мадрид, Браудър качва снимка на вътрешната част на колата в twitter. “Не искат да ми кажат към кой участък”, казва той.

Оказва се, че изобщо не го водят в полицейски участък, а в неизвестна сграда, в която полицаите му казват, че трябва да му направят “медицински преглед”. Браудър отказва и настоява за адвокат.

След като полицаите провеждат няколко телефонни разговора, в крайна сметка го водят в участъка. Чак тогава Браудър се успокоява.

Оказва се, отново Русия му е издала международна заповед за арест на Интерпол – позната също като червена бюлетина. През 2013 г. руските власти осъждат Браудър in absentia за измама и данъчни престъпления, осъждайки го на 9 години в затвора. И оттогава Браудър, който описва себе си в уместно озаглавения роман “Червена бюлетина” като “Враг No. 1 на Путин”, успешно се бори с подобни правни проблеми, оркестрирани от Кремъл.

Когато излиза от полицейския участък, задържан за по-малко от два часа, той си прави набързо снимка за twitter и се отправя към офиса на Гринда – закъснял само с 45 минути за срещата.

Съдбата на Магнитски променя Браудър от един от най-големите инвеститори в Русия до един от най-дръзките критици на Кремъл. Когато Магнитски е арестуван през 2007 г. в скромния си московски апартамент, той казва на жена си и двете си деца, че скоро ще се завърне. След 538 дни зад решетките Магнитски е открит мъртъв на земята в килията си, след като е бил прикован към леглото и неколкокрано бит с полицейски палки. (След смъртта му руските прокурори post mortem го обвиняват и осъждат за данъчни измами.)

Три години по-куъсно Браудър успешно лобира Конгресът на САЩ да приеме закона “Магнитски”, който цели да накаже руските служители, отговорни за смъртта на адвоката, налагайки им възбрана да ползват финансовата система на САЩ. (Законът впоследствие е разширен, позволявайки на президента да санкционира всяко лице, заподозряно в нарушения на човешките права или корупция в големи размери.)

Обратно у дома в Лондон, Браудър разказва на сп. Rolling Stone, че приема ареста си в Испания като знак за прогрес. “Това е отмъщение за работата, която върша по закона “Магнитски”, казва той. “Това означава, че законът “Магнитски” работи и сме намерили ахилесовата пета на Путиновия режим.”

Причината Кремъл да ненавижда Браудър е проста: Законът “Магнитски” удря по корумпираните руски клептократи и олигарси там, където са най-уязвими. Какъв е смисълът да крадеш богатствата на руския народ, ако не можеш да си купуш имоти в Маями или Манхатън или да образоваш децата си в Бръшляновата лига заради тези проклети санкции?

“Ако проследим заповедите за арест, които Русия ми издава, ще видим, че те винаги съвпадат с големи пробиви по случая “Магнитски”, казва Браудър.

Предишни пъти заповедите идват, след като е приет законът “Магнитски” в САЩ и Канада. Последната, Браудър предполага, е свързана с приетия този месец британски закон, който ще позволи на правителството да санкциона лица, извършили огромни нарушения на човешките права. Приемането на “поправката Магнитски” е сериозен пробив, тъй като Обединеното кралство е популярна дестинация за кремълските служители и свързаните с Кремъл олигарси.

Усилията на Русия да отмени закона “Магнитски” кулминираха в продължаващото разследване за сътрудничество между кампанията на Доналд Тръмп и намесата на Русия в изборите през 2016 г. Дни след като президентът Обама подписа закона през 2012 г., руските законодатели забраниха всички осиновявания на руски деца от САЩ, цинично наказващи най-уязвимите граждани за политически цели.

И  на ноторната среща в Trump Tower на 9 юни 2016 г., на която синът на президента Доналд Тръмп-мл., Джарет Къшнър и Пол Манафорт се срещат с руския адвокат, обещаващ им компромати за Хилъри Клинтън като “част от подкрепата на Русия и нейното правителство” за кампанията на Тръмп – се твърди, че водеща тема в 20-минутния разговор е бил законът “Магнитски”. Според спомените на Тръмп-мл. за срещата с руския адвокат Наталия Веселницкая те “основно са обсъждали програма за осиновяването на руски деца”.

Приключението на Браудър от руски инвеститор до руския bête noire е не просто невероятно, но и неочаквано. Той е внук на Ърл Браудър, ръковидител на Комунистическата партия в САЩ, който излежава присъда за измама с документи и вербуване на агенти за руското разузнаване според таен КГБ архив. Роден в Принстън, Ню Джърси, и отгледан в Чикаго, Браудър се откъсва от идеологическите корени на семейството си. Той решава да бъде горд капиталист, отива в бизнес училището в Станфорд и става един от първите инвеститори в постсъветска Русия. Компанията, която той открива – The Hermitage Fund – е инвестирала над $4.5 милиарда в активи в своя зенит. Преди да стане враг No. 1 на Путин, Браудър дори е  първи фен на руския президент. Той оборва “митовете” за корупцията в Русия на Путин и дори възхвалява ареста на най-богатия човек в Русия – петролния магнат Михаил Ходорковски – като знак за завръщане на величието на Русия.

Нещата се променят през 2005 г. когато Браудър е прокуден от Русия, опитвайки се да изобличи корупцията в “Газпром” – държава гигант за природен газ. Две години по-късно Магнитски изчезва.

Заповедите за задържане от Интерпол може би не са нещото, от което Браудър трябва най-много да се притеснява. След скорошното отравяне на руския двоен агент Сергей Скрипал има сведения, че името на Браудър е в списъка на лицата, които трябва да бъдат ударени в Обединеното кралство.

Браудър не се трогва от тези слухове. “Никъде няма да съм на сигурно място”, казва той. “Няма страна, която е безопасна за мен.”

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.