SHARE

“Случайно да сте чували, че откриването на 1 секция струва на бедния и оскотял БГ данъкоплатец, а не на Вас, между 8000 и 12 000 евро?”

Това беше част от отговора на Валери Симеонов през 2016 г. към български гражданин, живеещ в Ню Йорк, който искаше българите в чужбина да могат да упражнят правото си на глас, но тогава Симеонов държеше добре да се знае каква е цената на отварянето на секция и че “безродни капризничещи псевдосънародници” са виновни за състоянието на България.

Днес когато Валери Симеонов вече е вицепремиер – отношението му към държавните харчове е доста различно:

„На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката”

Думи на вицепремиера Валери Симеонов пред bTV. Думи, с които по безпардонен начин не просто казва, че на гражданите и негови работодатели не им е работа да знаят за скандалните харчове на правителството, но и вицепремиерът взима за свой обект майките на деца с увреждания, които за пореден път протестират, че системата не просто не помага, но и пречи на отглеждането на децата им.

Това цинично отношение дори не е първото за деня към майките: „Престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците! Засрамете се, засрамете се!“, заяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Това дори не е първото цинично подмятане по скандала с министърската Росица Димитрова, която е пътувала за бизнес форум в Ню Йорк с билет на цена 8300 лв.

„Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам”, заяви вчера тя. Само при елементарни усилия за планиране на пътуването – (не говорим за кацане на близко летище и използване на друг транспорт) билет София – Ню Йорк (SOF-JFK) може да е на осем пъти по-ниска цена. 

Тук обаче не става въпрос толкова за изразходвания ресурс, колкото за реакцията – “Сгреших, но не съжалявам” от заместник-министър и “Това не ви е работа” на вицепремиер, допълнени с отвращаващото намесване на майките на деца с увреждания. 

И това далеч не е единствената реакция на Валери Симеонов, която би довела до оставка не само в западна демокрация, каквато претендираме, че сме, но дори и в немалко авторитарни режими.

Още в началото на мандата си зам. министър-председателят Симеонов заяви как си е правил “майтапчийски снимки” в нацистки концентрационен лагер в момент, в който патриотични членове на кабинета подаваха оставките си за снимки с нацистки салют.

След това постави ултиматум на медиите да му се извинят и заплаши водещ на сутрешен блок, че ще бъде уволнен, защото му задавала неудобни въпроси. Не беше единствен случай на скандално отношение: “Ооох как ва опраскахми всичките. Гулям мий кеф” – думи, насочени не само към журналиста Полина Паунова, която му зададе въпрос за гласуването в чужбина, но и към всички, които искат българите в чужбина да не бъдат ограничавани в правото да гласуват – право, осигурено от Конституцията на Република България, в която същият се е клел.

Останалото време от своята “служба на народа” Валери Симеонов прекарва в обиколки на дискотеките в Слъчев бряг, за да “спира шума”, открит расизъм и сравнение на телената ограда по границата ни с Турция с Великата китайска стена.

През октомври 2017 г. Симеонов бе признат за виновен за „насаждане на омраза над ромите, наричайки ги „нагли самонадеяни и озверели човекоподобни“ и окачествява ромските жени като „помиярки“.

Интересното е, че по-самонадеяност и озверялост в публичните изказвания едва ли някой стига на нивото на Валери Симеонов. Остава въпросът какво значи “човекоподобен” – дали случайно не е свързан с това на държавна заплата да осъждаш майките на деца с увреждания и да подхвърляш антисемитски и расистки реплики, докато същевременно разрушаваш българския бизнес, защото имаш на някого в Слънчев бряг зъб.

P.S. Оставка!

SHARE