Стивън Хокинг почина на 76 г.

Стивън Хокинг почина на 76 г.

SHARE

Един от най-ярките символи на науката – британският учен Стивън Хокинг, почина на 76 г., съобщиха близките му.

Професорът е починал там, където се посвещава на научната си кариера – в Университета Кеймбридж. В него той пише едни от най-известните си трудове – за черните дупки, oтношението на теорията на относителността на Алберт Айнщайн с космологията, както и приноса му в развитието на квантовата механика.

Хокинг също така открива, че черните дупки изпускат енергия и изчезват от пространството – феномен, който впоследствие бива кръстен Хокингова радиация.

“Той бе велик учен и изключителен човек, чиято работа и наследство ще пребъдат за много години напред. Неговият кураж и постоянство, както и неговата брилянтност и хумор вдъхновиха мнозина из целия свят”, написаха децата му.

“Веднъж той ни каза: “Вселената нямаше да бъде толкова значима, ако тя не бе и мястото, където са хората, които обичаш.” Ще ни липва безкрайно.”

Когато е на 22 години, лекарите дават на Стивън Хокинг прогноза, че няма да живее дълго заради рядката си болест – амиотрофична латерална склероза, наричана още болест на Лу Гериг. Болестта го оставя на инвалидна количка и с почти пълна невъзможност да говори освен през гласов синтезатор, но умът му твори и вдъхновява хиляди.

Хокинг не просто оцелява, но и не позволява на болестта да го дефинира, той се превръща в доказателство за способностите на човека, който може да премине отвъд ограниченията на тялото.

Хокинг завъшва природни науки в Оксфорд през 1959 г. Оценките му не били от най-добрите, а самият той следвал максимата “Или си гениален без усилия, или приемаш своите ограничения”, както пише в автобиографията си от 2013 г.

На последните му изпити оценката му била между “Първа” и “Висока втора степен” (между “Отличен” и “Много добър”) и той казал на преподавателите си: ако ми пишете по-високата оценка, ще отида да правя докторантура в Кеймбридж, пишете ми по-ниската и ще остана в Оксфорд.

Преподавателите знаели за таланта му, но Хокинг не им се струвал достатъчно сериозен и затова решили да го изпратят с отличия в Кеймбридж.

Неговият труд “Кратка история на времето” от 1988 г. продава повече от 10 милиона копия, а биографията му бе екранизирана във филма The Theory of Everything през 2014 г.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.