SHARE

В България отново имаме костинбродски сценарий, отново провеждан от национална медия и отново с участието на Мая Манолова и “любимец на народа”. Този път в главните роли са Станислав Трифонов и bTV. Във вчерашното шоу, в което участва и омбудсман Манолова, Трифонов публикува монтажиран клип и заяви, че в него се показва как се фалшифицират изборите в България.

Този клип е манипулация и всъщност представя какво се случва на изборите в Русия, а не на тези в България. Това е само част от атаките, които се извършват в национален ефир от шоуто през последните дни – между двата тура на изборите за президент.

“Атаката срещу ЦИК, организирана със съдействието на една медийна корпорация, няма как да има друг ефект, освен да подложи на допълнителен натиск тези хора. Няма да коментирам въпроса кой се нуждае от това”, заяви днес говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Българската социологическа агенция „Галъп интернешънъл” е публикувала данни за предстоящия втори тук на президентските избори. Румен Радев увеличава преднината си пред Цецка Цачева. „Към момента може да се калкулира ориентировъчно съотношение от порядъка на 55 на 45% в полза на Румен Радев сред избралите кандидат, за когото може да се очаква да гласуват“, твърдят от агенцията.

„Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо“, уточняват от агенцията.

Днес също така главният прокурор Цацаров сезира Конституционния съд с искане за отмяна на правомощието на депутатите да му искат информация по конкретни дела. Допълнението беше една от малкото успешно преминали части на иначе “опрасканата” съдебна реформа. И както на няколко пъти стана ясно по време на “историческите компромиси” за приемането на реформата – нямаше промени, които да минат без тогавашното съгласие на Цацаров – очевидно всичко е до време.

Друга съдебна новина от деня е, че делото за атентата на летище Сарафово в Бургас отново не можа да стартира. Като основна пречка се очертава невъзможността да бъдат редовно призовани всички пострадали граждани от Израел. Следващото заседание на съда е насрочено за 12 декември, на което подсъдими in absentia са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан, които са обявени за международно издирване. Те са обвинени, че са помогнали на Мохамед Хасан ел-Хюсейни – извършителят на бомбения взрив, в който загинаха 6 души и атентаторът.

Светът още е в шок от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Британските медии коментират, че това е краят на специалните взаимоотношения на САЩ и Обединеното кралство, след като Доналд Тръмп е звъннал на британския премиер Тереза Мей чак след като е провел разговор с 9 други световни лидери. Първите разговори на Тръмп са били с  Египет, Ирландия, Мексико, Израел, Турция, Индия, Япония, Австралия и Южна Корея. Бъдещият президент на САЩ е провел 10-минутен разговор с премиера на Ирландия и вече го е поканил да се срещнат по повод Деня на св. Патрик следващата година.

Британските медии смятат, че причината са критиките на Тереза Мей по повод коментарите на Тръмп, че иска да наложи забрана за влизане в САЩ на всички мюсюлмани.

Френските медии от своя страна се притесняват, че възходът на Тръмп значително покачва шансовете на Марин льо Пен за следващ президент на Франция, което ще нанесе огромна щета на целостта на Европейския съюз.

Днес стана ясно, че Хилъри Клинтън е победила в популярния вот в САЩ  с около 160 хил. гласа – 59 293 071 за Клинтън на 59 131 310 за Тръмп.  Това е петият път, в който американският президент няма да е спечелил мнозинството избиратели, но е спечелил електоралния колеж, който е определящ за победата.

Започнаха масови протести в големите градове като Ню Йорк, Чикаго, Бостън и Вашингтон на недоволни от избора на Доналд Тръмп. Протестиращите се притесняват, че той ще ограничи правата на жените за аборт, ще прекрати споразуменията за борба с глобалното затопляне – каквито сигнали вече има от номинациите му – и ще оказва натиск върху малцинствата на чернокожи и латиноамериканци в Щатите. Днес Тръмп ще се срещне в Белия дом с президента Обама.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, Guardian, Le Monde и Washington Post.